Miroslav Beblavý és Jozef Mihál pártalapító kezdeményezésével kapcsolatban több elképzelés látott napvilágot. Most kettőt mutatok be.

 

Az első a jobboldali ellenzék elátkozására vonatkozik attól kezdve, hogy Radoslav Procházka lett a vezetője. Procházka lehetett volna a jobboldali jelölt a miniszterelnöki posztra, hiszen reményt tudott kiváltani az emberekből, hosszú ideig meg tudta tartani a preferenciáját, pártot alapított és pártprogramot írt. (…)

 

Procházka végül egy olyan harakirit mutatott be, amilyet eddig a szlovák politika nem ismert: közvetlenül bejutott a parlamentbe, megkönnyítette Fico munkáját a kormányalakításban, a szlovák politikában pedig már híre-hamva sincs. A tehetséges politikus számkivetetté vált.

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Most pedig színre lépett a középliberális Miroslav Beblavý és Jozef Mihál. A biztonság kedvéért a párt neve és jelmondata nélkül. Ám amiben mindennél biztosabbak az az, hogy baloldaliak és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívak egyaránt szeretnének lenni.

 

Azt hiszem, hogy csupán a fejcsóválás mard. A jobboldaliak tényleg elfelejtették, hogy miképpen is kell pártot alapítani? Elfelejtették, hogy mikor kell csinálni, és mik az elengedhetetlen összetevői?

 

Egy másik elképzelést is kínálok.

 

Az ellenzéki politikusok előszeretettel hangoztatják, hogy Robert Fico kormányát szeretnék helyettesíteni. Törvényes és jogos cél, de mit csinálnak azért, hogy mindezt elérjék? Amennyiben meghatározott céljaink vannak, akkor az eszközökre kell koncentrálni. Ezekből pedig kettő van. Elsősorban az ellenzéki pártok közti kapcsolatok, másodsorban pedig a többség kiépítése.

(…)

 

Amennyiben az ellenzék szeretne kormányozni, alternatívaként kellene működniük. Ennek azonban éppen az ellenkezője történik.

(…)

 

A hatalmi alternatíva kialakítása leginkább Richard Sulík számára fontos. Ő az ellenzék valódi vezetője, aki jó politikai ösztönnel rendelkezik, a pártja programot épít, a választások óta pedig nőtt a támogatottsága a felmérések szerint. Megvan minden fontos feltétele, de egy jövendőbeli miniszterelnöki posztra még mindig kevés. Többet kellene megmutatnia.

(…)

 

Sulík még a legfontosabb kérdéseket is elkerüli. Először is, képes lenne Igor Matovičcsal kormányozni? Másodszor, képes lenne Boris Kollárral kormányozni? Ha igen, mindezt miért nem látni? Amennyiben nem, miért nem igyekszik Matovičot és Kollárt politikai szempontból likvidálni (pl. az SaS erős jelöltjeivel a megyei választásokon)?

 

Aztán itt is van a többség kérdése? Mégis hol lehet megszerezni?

 

Ez a kérdés nemcsak Beblavý és Mihál ambícióin és lehetőségein lép túl, hanem a többiekén is. Hiányzik hozzá egy terv, és Andrej Kiska döntése után már az elképzelés is.

 

Arról, hogy egy súlyos kérdésről van szó, a kormányban uralkodó helyzetek is tanúskodnak.

(…)

 

(…) Még sok víz lefolyik a Dunán, de Ficonak és Sulíknak meg kell keresniük a jövőbeli többséget, viszont mindkettő szűk látókörrel rendelkezik. Hiányoznak ugyanis a partnerek.

 

Amennyiben normális országban élnénk, mindez a közös kormány kialakításához irányítaná őket. Viszont mi nem tartozunk a normális ország kategóriájába. Legalábbis így értelmezem azokat a jeleket, amelyeket országunk fontos politikusai bocsátanak ki.

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška: Skutočná opozičná otázka

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!