Néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor hagyta, hogy Magyarországot olyan plakátokkal ragasszák körbe, amelyeken Soros György üzletember arca szerepel a következő felirattal: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!„. A plakátok és a bilboardok szinte mindenhol felbukkantak, sőt, némelyiket rendkívüli rosszindulattal helyezték ki. Például a padlón úgy, hogy Soros arcán keresztül közlekedjenek vagy tapossanak az emberek.

 

Kívülről nézve minden világosnak tűnik. Ahhoz, hogy Orbán szenvedélyt váltson ki, Soros György mitikus alakját és zsidó származását helyezte előtérbe. Ezzel ugyan egyet lehet érteni, de ez még nem minden és nem is ez a legfontosabb.

 

Magyarországon Soros György alakja nem olyan mitizált, mint nálunk. Ott sokkal konkrétabb jellemzői vannak. Magyar szempontból a Soros és Orbán közötti vita nemcsak személyes vita, hanem ideológiai is, ami már évtizedek óta tart.

 

 hirdetes_300x300  

Először barátok voltak

 

Orbán Viktor nagyon fiatalon, a kommunizmus bukása után kezdett el aktívan politizálni. Abban az időben diákvezetőként a kommunistákat provokáló merész kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet, ennek köszönhetően pedig nyilvános rokonszenv övezte.

 

Orbán ekkor alapította meg az ellenállás diákmozgalmát, a Fideszt, ami később politikai párttá alakult. Orbán politikai karrierjének kulcsfontosságú szereplője pedig éppen Soros György volt. Az üzletember akkor háromnegyed millió dollárral járult hozzá Orbán diákmozgalmához.

 

(…)

 

Orbán azonban fokozatosan távolodni kezdett Soros nézeteitől, és a baloldali-liberális világnézettől elmozdult a saját, nemzeti orientáltságú politikája felé. Ezzel fokozatosan elhidegült Orbán és Soros kapcsolata. A végleges elidegenedésre azonban a századfordulón került sor, amikor világossá vált, hogy Orbán elfogadhatatlannak tartja Soros eszméit.

 

(…)

 

A kapcsolatuk egyre inkább romlott. A magyar származású amerikai üzletember nyilvánosan kritizálta Orbán politikáját, és az ellenzéket támogatta. A legbefolyásosabb európai politikai magazin, a Politico pedig eképpen jellemezte Soros magyarországi tevékenykedését: „a gazdagságát használja fel az Orbán-ellenes politika támogatására“.

 

Soros szervezetei minden olyat támogatnak, amit Orbán elutasít. Az EU mélyebb integrációját, a nemzetállamok gyengítését, valamint a kulturális-etnikai témákban való gyors elmozdulást a progresszív baloldali világnézete felé. Talán a leghangosabb nyilvános vitára Orbán és Soros között a migrációs krízis idején került sor, amikor Soros felszólította az európai országokat, hogy nyissák meg határaikat a migránsok előtt.

 

(…)

 

Orbán utolsó bilboardos túlkapása tehát inkább játszik rá a migránsbarátságra, mintsem az antiszemitizmusra. Magyarországon az Orbán és a Soros közötti párharc évek óta nyilvános téma. A már említett és ismert vitákon kívül a két férfi közötti ellentéteket azok az Orbán-féle vádaskodások is szítják, amelyek valóságalapját ugyan nehéz bizonyítani, ám Orbán előszeretettel előhozakodik velük, amikor valamit éppen takargatnia kell.

 

(…)

 

Soros, a nagy politikus

 

Annak ellenére, hogy Soros György neve mellett a leggyakrabban a filantróp jelző szerepel, mégsem lehet rá másképpen tekinteni, mint politikai személyiségre.

 

(…)

 

A szó szoros értelmében itt nem a jótékonyságról és az emberbaráti szeretetről van szó, hanem arról, hogy a cselekedetei kimondottan politikai, illetve ideológiai hangvételűek.

 

(…)

 

Erkölcsös, erkölcstelen

 

Soros néhány nagy valutaspekulációval vált híressé, amikor az árfolyamkilengéseknek köszönhetően sikerült megszednie magát. A probléma ott kezdődik, hogy aktívan hozzájárult ehhez, ennek köszönhetően pedig több tíz millió embert taszított a szegénységbe.

 

(…)

 

Soros György a legbefolyásosabb politikusok közé tartozik. Azzal a céllal erőlteti konkrét programját, hogy legyőzze azokat az ellenfeleit, akik más nézeteket vallanak. Mindezt nem a demokratikus mandátumának köszönheti, hanem annak a hatalmának, amit spekulációkkal szerzett a pénzügyi piacon. Azon a pénzügyi piacon, ahol ha ő nyertesként került ki, akkor valaki más vesztesként. A vesztes pedig az egyszerű ember lett.

 

Soros György minden feltételt teljesít ahhoz, hogy általánosan is egy kegyetlen, globális pénzügyi oligarcha képét fesse, aki a pénz hatalmával a saját ideológiáját helyezi előtérbe. Úgy tűnik, hogy az egyetlen dolog, ami védi őt az az, hogy a véleményalkotó körökben nagyon népszerű az általa hirdetett ideológia.

 

Az az érv, hogy az erre való rámutatás az antiszemitizmus megnyilvánulása, álszentségre vall. Még akkor is, ha valaki rasszista okokból primitíven támad rá.

 

Postoj.sk, Fero Múčka: Orbán malý politik, Soros veľký politik

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!