A Freedom House közzétette rendszeres, éves kiadványát a sajtószabadságról a világban 2017-ben. Helyenként komoly, helyenként vicces olvasmányt mutat az összehasonlítás.

 

Szlovákia a Freedom House szerint szabad ország, 26 pontot kaptunk a 100-ból (minél kisebb, annál szabadabb.) Az amerikaiak szerint tehát szabadabb viszonyok uralkodnak nálunk, mint Olaszországban (31), Lengyelországban (34), Magyarországon (44) vagy Görögországban (44) és mint a teljes Balkánon, kivéve Szlovéniát (23).

 

Franciaország és Lettország (mindkettő 26) szintjén vagyunk, többé-kevésbé mint Nagy-Britannia (25), az USA (23) vagy Spanyolország (28). Szabadabbak mint mi a jelentés szerint a csehek (21), a németül beszélő világ, a Benelux-államok és Skandinávia.

 

 hirdetes_810x300  

Elég vicces, hogy körülményeink állítólag szabadabbak, mint Amerikában (3 ponttal). Aránylag megmosolyogtatóak a Szlovákia és Lengyelország közti különbségek. Mivel mindkét országban követem a sajtót, figyelem a folyamatokat, trendeket, de „részben szabad” országként jellemezni Lengyelországot, és egy kalap alá rakni őket Ukrajnával, Tunéziával vagy Boszniával…mondjuk úgy, hogy minimum sablonosnak tűnik számomra.

 

A különbségek inkább az adott ország imázsáról, mintsem a reális különbségekről tanúskodnak. Amerikában, Lengyelországban, nálunk, és Babiš Csehországában is.

 

 

Postoj.skJaroslav Daniška

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!