(…)

Robert Fico valójában nincs felkészülve a nagyobb változásokra. Ezt látni a megújult kommunikációs stratégiájában is, amellyel a választási vereségre reagált. Fico receptje, hogy megállítsa a zuhanást, két, politikai sikerét biztosító pilléren alapszik – az egyik, hogy még jobban szociális miniszternek mutassa magát, aki gondol a dolgozó emberekre.

 

Ezért is töltötte a legutóbbi hétvégét egy gyárban és Kaliňák, mint leghűségesebb alelnöke ezért írta a facebook oldalán, hogy Fico háromszoros miniszterelnökként és hatalmas nemzetközi tekintéllyel már rég elszakadhatott volna a valóságtól, de a „mai éjszakai műszak leginkább tiszteletének kinyilatkoztatása a dolgozók iránt, különösen azok iránt, akik hétvégén és éjszaka is dolgoznak.”

 

Fico úgy véli, hogy politikailag továbbra is kifizetődőek lesznek a konfliktusok, beleérve a népszerű Kiska államfőt is. Amikor Fico két héttel ezelőtt kijelentette, hogy Kiska magánszemélyként fizessen be egymillió eurót a repülőútjaiért, akkor saját párttársait is meglepte. Fico mintha Robert Kaliňák papírjából olvasott volna, ugyanis ő törődik a Kiska ellen indított smeres támadásokkal.

 hirdetes_400x285  

 

(…)

Fico jelenleg nem kínál olyan új perspektívát, amely elhitetné a pártban, hogy a zuhanás nem visszafordíthatatlan. Az egyetlen valódi változás, ami mindenkit meggyőzne az új kezdetről, Robert Kaliňák távozása lenne. (…) Csakhogy Fico a Smer vezetésében egyértelműen jelezte, hogy Kaliňákkal úgy összenőttek, mint a politikai ikrek. A pártban azt beszélik, hogy Robert Fico szűk környezetében azt mondta, hamarabb elsüllyeszti az egész pártot, mint Kaliňákot.

(…)

Belső  energiájukat elveszítik azok a vezetők is, akik a Smer új generációját alkotják. Peter Kažimír pénzügyminiszternek egyre feszültebb a kapcsolata Kaliňákkal, főleg szeptember után, amikor a Pénzügyi Hatóság frusztrált dolgozói nyilvánosságra hozták Andrej Kiska cégének ellenőrzéséről szóló dokumentumokat.

 

Kažimír természetesen nem hitte el ezt a mesét, sőt, meg volt róla győződve, hogy az egész akciót a Kaliňák indította, ugyanis az adóhatóság formálisan a pénzügyminisztérium alá tartozik, ő volt az, aki politikai indítékot keresett. A pénzügyminiszter karrierje biztosítva van Szlovákiában. Információink szerint megegyezett a nemzeti bank elnökével, aki szükség esetén távozhat és átadhatja helyét Kažimírnak.

 

(…)

 

Aztán itt van Peter Pellegrini, aki a 2016-os választások és a Bašternák-ügy után a legközelebb állt ahhoz, hogy Fico koronahercege legyen. A beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesről,  az elejétől hangoztatta, mennyire fontos neki a nagy projektek átláthatósága, egyre kevesebbet hallani. Egyre több pletyka kering viszont arról, hogy ő is elfogadna egy érdekes külső ajánlatot.

 

Ezt a folyamatos átalakulást legjobban Marek Maďarič testesíti meg. 2014-ben még Fico elnökválasztási kampányát vezette, utána fontolóra vette távozását a pártvezetésből, de Ficonak nagyon fontos volt, hogy maradjon. Személyes változásokat eszközölt miatta, rábeszélte, hogy maradjon alelnök a 2016-os választások után is, de azóta a kölcsönös elidegenülés a Bašternák-ügy, vagy a Mečiar-amnesztiák miatt csak elmélyült. Ennek formális bizonyítéka Maďarič távozása a párt vezetéséből.

 

(…)

Van még itt valaki, aki Juraj Blanárral együtt a Smer legkevésbé látható alelnöke, mégpedig Peter Žiga. A kelet-szlovákiai üzletember tagja az ún. V4-nek (Pellegrini, Kažimír, Žiga, Glváč), ami a Bašternák-ügy után alakult azzal a céllal, hogy új, Kaliňák-nélküli utakra vezeti a Smert. Már Žiga is tudja, hogy nem olyan erős játékos, ugyanis októberben olyan információk láttak napvilágot, hogy családi cégét adóellenőrök vizsgálják át, ő pedig meg volt róla győződve, hogy ez is Kaliňák műve.

(…)

Egy olyan párt, amelyben 2017 végén Robert Kaliňák a legjobban motivált és mindenki csak a politikai túlélésre játszik, nehezen fog újabb választásokat nyerni.

 

Postoj.sk – Ako vyzerá depresia v Smere
kép: postoj.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!