Mi dühíti Porosenkot, és hogyan akarja megtartani a hatalmát? Interjú az Ukrajna-szakértő Jarábik Balázzsal.

 

Mit árul el a jelenlegi Ukrajnáról a Szaakasvili körül kirobbant cirkusz?

 

Elsősorban azt, hogy az ukrajnaiak egyre türelmetlenebbül viszonyulnak a jelenlegi államvezetéshez, főként az államfőhöz, Porosenkóhoz. Másodsorban Porosenko és vezetősége saját maga produkálta a problémákat Szaakasvilivel. (…) Harmadsorban ez az egész arról tanúskodik, hogy Ukrajnában milyen fragmentált a hatalom. Szaakasvilinek de facto semmilyen köztámogatása nincs, ezzel az egész cirkusszal mégis nyomást tud gyakorolni a kormányra és az államfőre. Mindemellett pozitív dolgok is történnek. Például a bírónő szabadon engedte Szaakasvilit, ami a függetlenség jelének számít. (…)
(…)

 

 hirdetes_300x300  

Még egy kérdés Szaakasvilivel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy csodálta és követte Putyint, a karrierje mégis orosz- és Putyin-ellenes orientáltságú volt. Jelenleg azonban a kijevi aktivitásával az oroszok kezére játszik. Hogyan lehet ezzel megbékélni?

 

Az ország számára óriási probléma, hogy állandóan háborúban áll. A donbaszi konfliktus továbbra sincs befagyasztva, a béke úgy-ahogy működik, de az ország továbbra is háborúban áll, ami, természetesen hatással van a politikára, így általában az orosz kártyát azonnal előhúzzák. A kormányzás minőségére ez az egész rendkívül negatív hatással van. Másodsorban az, hogy egy olyasvalaki, mint Szaakasvili új forradalmoért kiált arról tanúskodik, hogy Porosenko kormánya bizonyos problémákról nem akar tudomást venni. Porosenko igyekszik megszilárdítani a hatalmát ahhoz, hogy vezetőként ne tudják legyőzni. Ezzel az egésszel a demokratikus rendszer megszűnik egy olyan eszközként működni, amivel lehetséges lenne politikai változásokat véghezvinni. A nagy kérdés az, hogy ki lehet Porosenko ellenfele. Szaakasvili csupán egy eszköz. Ennek az egész botránynak az a célja, hogy Porosenkot meggyengítsék. (…)

 

(…)

 

Jelenleg milyen Porosenko támogatottsága?

 

Az utolsó felmérések 14–15 %-os támogatottságról adtak hírt. Julia Tymosenková egy picivel népszerűbb Porosenkonál (18–19 %). A választók többsége (60 százalékuk) azonban mindkettejüket elutasítja, sőt Tymosenkovát még jobban, mint Porosenkót. (…)

 

(…)

 

Leonid Bersidszkij nemrégiben „A Nyugat Ukrajnában nem a megfelelő személyt támogatta” címmel jelentetett meg egy cikket. Azzal érvelt, hogy Porosenko már nem harcol a korrupció ellen, hanem Amerika és a Nyugat automatikus támogatására támaszkodik, mivel ők azok, akik oroszellenesek. Igaz ez az állítás?

 

A Nyugatnak nem volt választása, Porosenkot nem ők választották ki. Mellesleg, ha már a Nyugat valakit kiválasztott, akkor az Klicska volt és nem Porosenko. Nem szabadna illúziókat gyártanunk. Porosenkot maguk az ukránok választották meg, az első körben a szavazatoknak több mint az 50 százalékát szerezte meg. A Nyugat a korrupcióellenes harc különböző témáit, valamint a korrupcióellenes szervek létrejöttét támogatja, ami szintén a választások előtti harcok témájává vált. A korrupció a legnagyobb politikai téma, holott ezek a szervek jól működnek. (…) Egyre kevesebb ukránnak van személyes problémája a korrupcióval. Aktuálisan a 25 százalékuknak, ami még mindig sok, de Majdan előtt ez 40 százalékos volt. (…)A helyet egyre jobb, bár a korrupció még mindig jelen van. (…)

 

(…)

 

Bersidszkij még egy dolgot említett, mégpedig azt, hogy az amerikaiak mérlegelik, hogy Ukrajnába exportálják a halálos fegyvereiket. Ez reálisnak tűnik?

 

Igen, mérlegelik, latolgatják már jó pár éve és továbbra is mérlegelni fogják ezt az ügyet. (Nevetés). Ha Tillerson azt mondja, hogy Amerika latolgatja ezt az ügyet, de ezzel együtt az ukrajnai korrupcióról beszél, akkor ez az egész kizárja azt, hogy fegyvereket hozzanak Ukrajnába. Attól félnek, hogy a fegyvereik a front másik oldalára kerülnek, azt pedig nem engedhetik meg. Amíg az a gyanú él, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) profitál a korrupcióból és a donbaszi csempészetből, addig bármiféle halálos fegyver kivitele Amerikából kizárt. (…)

 

(…)

 

Postoj.skOtázka znie, kto a prečo platí Saakašviliho

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!