Kaliňák vagy bűntárs, vagy nem kompetens személy, mert a vietnamiaknak sikerült átverniük – állítja az egykori belügyminiszter, Vladimír Palko.

 

A Facebook profilján Lučanský országos rendőrfőkapitányt kritizálta a tétlenségéért. Sorolja fel azokat a hibákat, amelyeket a szlovák rendőrség követett el.

 

Néhány nappal ezelőtt az Andrej Kiska államfővel való találkozója után a rendőrfőkapitány azt állította, hogy a szlovák rendőrségnek nincs mit kivizsgálnia, mert a nyomozást a német fél végzi, és a szlovákok csupán a szükséges információk megszerzésében segítik őket. A németek azonban az eset jó néhány aspektusát nem fogják kivizsgálni – például azt, hogy a szlovák szervek miként viselkedtek – egyszerűen abból az okból, mert nem fognak a birtokukban állni olyan operatív információk, amelyeket nyomozással igazolhatnának. Az emberrablási ügynek külön szlovák aspektusa is van, ami a hazai állami szervek viselkedésére vonatkozik – ezzel kapcsolatban mondtam, hogy mindezt Szlovákiában kellene kivizsgálni.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Miről tanúskodnak ezek a hibák? Mit mondanak a rendőrség és a belügyminisztérium állapotáról?

 

Nem tudom, hogy a „hibák“ kifejezés helyes-e. Tanúi vagyunk annak, hogy az állami intézmények képviselői pont akkor vannak elképedve, amikor világos, hogy a szlovák kormánygépet – természetesen a belügyminiszter beleegyezésével – egy vietnami állampolgár elrablására használták fel, miközben az emberrablás első fázisa Németországban játszódott le, ahol súlyos bűntettet követtek el. Természetesen nem állítom azt, hogy a belügyminisztérium az összes információnak birtokában volt azzal kapcsolatban, amit a vietnamiak csináltak. Ezt ugyanis nem zárhatjuk ki. Mindenesetre akárhogy is nézzük, mindenhogy egy hatalmas botrányról van szó.

 

(…)

 

Hogyan értékeli az volt belügyminiszter, Kaliňák és a jelenlegi miniszter, Saková szereplését a médiában?

 

A német nyomozók nyilvánosságra hozták, hogy nincs kétség afelől, hogy az emberrablásra a szlovák kormánygépet használták fel. Ezzel mit mondanak Kaliňákról? Hogy vagy bűntárs, vagy nem kompetens személy, mert a vietnamiak át tudták verni. Erről a második lehetőségről beszélt Kaliňák is. Politikailag befellegzett neki, a médiában pedig kaotikusan váltogatja a részleges beismerést a teljes tagadással.

 

Saková miniszter asszony egy olyan személy, aki nem a megfelelő helyen tartózkodik. Politikailag nem tud mérlegelni: a médiában megjelenő híreket először sc-finek minősíti, pár órával később pedig szolgálaton kívülre helyezi a belügyminisztérium köztisztviselők védelmét szolgáló hivatalának a vezetőjét. Még a főügyész is kritizálta őt.

 

(…)

 

A legerősebb szereplő ismét Andrej Kiska államfő. Milyen hasznot húzhat ebből az ügyből?

 

Ő az, aki ebben az ügyben előre viszi a dolgokat. A főügyész ugyan Kiskát is korholta, de ezalatt az egy év alatt a Főügyészség sem tűnt ki igazán. Andrej Kiska minden bizonnyal most is politikai jó pontokat szerez. Másrészt azonban el is veszítheti őket, ha a híveinek nem lesz képes világos jelzést adni azzal kapcsolatban, hogy a távozása után valóban új politikai pártot alapít.

 

(…)

 

Postoj.sk, Vladimír Palko: Je to Kiska, kto posúva veci dopredu

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!