Ibolya
  • HUF: 346.03
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
Társadalom

Oxfam: A leggazdagabb 1 százaléknak több pénze van, mint mindenki másnak összesen

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet hagyományosan a davosi (Svájc) Világgazdasági Fórum közelgő megnyitójának előestéjére időzítve közzé tette a globális vagyoni egyenlőtlenségekről és szegénységről szóló jelentését. E szerint a világ legvagyonosabb 1 százaléka gazdagabb, mint a Föld lakosságának többi 99 százaléka együttvéve.

 

Az Oxfam jelentése szerint a 2015-ben a 62 leggazdagabb ember nagyobb vagyon felett rendelkezett, mint a Föld  legszegényebb 3,6 milliárd lakosa. 2010-ben ehhez még 388 főre volt szükség a leggazdagabbak közül.

Hirdetés(x)

 

A 62 leggazdagabb ember vagyona ugyanakkor az elmúlt öt évben 44 százalékkal nőtt (1 760 milliárd dollárra), míg a Föld lakossága szegényebbik felének 41 százalékkal csökkent a vagyona.

 

Az Oxfam szerint a növekvő vagyoni különbségek egyértelműen jelzik a gazdasági fejlődés és a szociális biztonság hanyatlását. Az Oxfam megfogalmazása szerint ezek a problémák már megjelentek az USA-ban és Spanyolországban is, és azokon a helyeken, ahol lakosság hajlamosabb hinni a populista képviselők ígérgetéseinek.

 

Forrás: news.tut.by

 

„Ez egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a Föld lakosságának legszegényebb fele kevesebbet birtokol, mint néhány tucat szupergazdag ember, akik elférnének egyetlen autóbuszban.” – mondta Winnie  Byanima az Oxfam International ügyvezető igazgatója.

 

Az Oxfam felszólította a világ országainak vezetőit, hogy csökkentsék a társadalmi különbségeket. A becslések szerint az adóparadicsomok 7,6 trillió (7600 milliárd) dollár vagyon elrejtésében segítenek a gazdagoknak. A politikusoknak közösen kéne fellépnie az offshore üzelmek ellen – tette hozzá Byanima.

 

 

Bloomberg.com

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket