Megújult a Pozsonyi Városi Kártya (szlov. Bratislava City Card – BBC kártya), amely a főváros valamennyi látogatója számára érdekes előnyöket és előnyös kedvezményeket kínál. Mindezt azért, hogy az ide látogatók megismerjék és élvezzék a legjavát mindannak, amit ma Pozsony kínál.

 

Több mint 110 kedvezmény

 

A városi kártya idén már tíz éves, ezért a termékkínálat kiterjesztésén túl a külsején is változtattak. A kártya 66 partner  több mint 110 kedvezményét kínálja, mellyel akár 50 százalékos árkedvezményhez is hozzájuthatunk.

 

 hirdetes_810x300  
bratislava-city-card-bratislava-nestandard2
A Pozsonyi Városi Kártya sok kedvezménnyel várja a szlovák fővárosba látogatókat. (Kép: Pravda.sk)

 

Néhány példa a BBC kártya kínálta kedvezményekből:
• Múzeumok, galériák – 20-50 %
• Danubiana Meulensteen Art Museum – 20 %
• Klasszikus zene koncertek – 10-33 %
• Sétahajókázás a Dunán – 10-20 %
Éttermek, sörfőzdék – 10-20 %
• Kávéházak, cukrázdák – 10-15 %
• Állatkert – 4 euró
• Strandok, uszodák – 10 %
• Kerékpár- és autókölcsönzés – 15 – 20 %
• Szállás – 10 %
• Vöröskő vára, Cseszte – 15 %

 

ingyenes egy órás gyalogos városnézés a történelmi városközpontban, szlovák, angol vagy német nyelvű szakképzett idegenvezetővel

 

A kártya célja, hogy a turistákat minőségi és vonzó szolgáltatásokat kínáló helyekre irányítsák. A kártya Pozsonyon kívül Nagyszombaton, Szakolcán, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban is kínál kedvezményeket.

 

Tulajdonosa utazásai során a Pozsonyi Közlekedési Vállalat, szlovák vasúttársaság és a Slovak Lines autóbusztársaság szolgálatait is igénybe veheti.
A kártya egy napra 12 euró, a kétnapos ára 14 euró, a háromnapos pedig 16 euróba kerül. Hamarosan diák- és gyerekkedvezményekkel is bővül a kínálat. Megvásárolható a Kulturális és Információs Központban, a szlovák vasúttársaság ügyfélközpontjánál, néhány hotelben és utazási irodánál,  interneten keresztül azonban még nem igényelhető.

 

A kártya egyik legnépszerűbb előnye, hogy ingyenes egy órás gyalogos városnézést kínál a történelmi városközpontban, szlovák, angol vagy német nyelvű szakképzett idegenvezetővel
Amit Pozsonyban biztos látni kell

 

Szent Márton-dóm és környéke – A dóm Pozsony legnagyobb, legrégebbi és legkiépítettebb székesegyháza. A Szent Márton székesegyház 1563 és 1830 között koronázási templom volt.  Tetején  aranyozott 2×2 m párna található, melyen a három mázsa súlyú, 1 m magas aranyozott magyar királyi korona csillog.
Kék templom – A Kék templom, vagy Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája. A templom Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették. Az építészeti remekmű tele van magyar szimbólumokkal. Ez z a város legtöbbet fotózott temploma, és a legmenőbb esküvői színhely.

 

Image006
Kék templom, Pozsony.

 

Medikus kert – A kert közepén Petőfi Sándor szobra található.

 

photoblog108
Petőfi Sándor szobra a pozsonyi Medikus kertbe. (Kép: uzak.eu).

 

UFO kávézó és az Új híd – Az Új Híd jobb oldali tartótornyának tetején lévő étterem már messziről is repülő csészealjra emlékeztet. A felvonó 45 másodperc alatt ér fel ide. A belépő ára meglehetősen borsos, de akik jártak fent, nem sajnálják, mert az eléjük terülő látvány káprázatos. Jó időben akár 100 km-es távolságra is ellátni.

 

Academia Istropolitana – Mátyás király által 1465-ben alapított és 1467-ben négy karral megnyíló egyetem volt Pozsonyban. Az egyetem nevét az Istropolitana szóról kapta, amely ógörögül Pozsony városát jelentette. Főépületében ma a pozsonyi Színművészeti főiskola (VŠMU) működik.

 

Dévény – A Porta Hungarica. A dévényi vár, mely a Magyar Királyság nyugati kapuja volt, a Duna és a Morva folyók összefolyásánál lévő 80 m magas meredek hegy csúcsán emelkedik. Romjai ma is impozáns képet nyújtanak.

 

index
A dévényi Árpád-szobrot 1920-ban rombolták le a csehszlovákok. (Kép: madari.sk).

 

A történelmi Magyarország hét millenniumi emlékművének egyike – a dévényi Árpád-szobor – állt itt egykor, amelyet ünnepélyes keretek között 1896-ban adtak át, 21 méter magas volt. Az oszlopfőn egy honfoglalás kori vitézt ábrázoló szoboralak volt látható, jobbjában leeresztett karddal, bal kezében országcímerrel díszített pajzzsal jelképesen az ország északnyugati kapuját őrizte, egészen 1920-ig, amikor is a csehszlovák hadsereg lerombolta.

 

Pravda/Slovakia.travel/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!