Náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket a norvég tömeggyilkos Anders Breivik, amikor kedden belépett a bíróság tárgyalótermébe, ezúttal azonban vádlóként. A 77-szeres gyilkos tavaly pert indított a norvég állam ellen azt állítva, hogy sérültek emberi jogai, egy oslói bíróság pedig helyt adott Breivik panaszainak.

 

Hidegvérrel gyilkolt

 

A fellebbviteli per kedden kezdődött és a tervezett ütemezés szerint egészen jövő hét szerdáig tart. A bíró, Oeystein Hermansen rögvest bántónak minősítette Breivik náci karlendítését – a férfi nem először lépett így tárgyalóterembe -, és felszólította őt arra, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen megnyilvánulásoktól.

 

 hirdetes_810x300  

A 37 éves Breivik 2011. július 22-én előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét. Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt – zömmel tizenéveseket- agyonlőtt egy ifjúsági táborban.

 

Norway Explosion
A tömeggyilkos útja a norvég szigeten. forrás: dailymail.co.uk

 

Az 5 milliós lélekszámú Norvégia lakosságának negyede veszítette el családtagját, barátját, vagy ismerősét Breivik tette miatt. A férfi mindezért a Norvégiában kiszabható legszigorúbb büntetést kapta: 21 év börtönre ítélték, azaz gyilkosságonként mindössze 100 napra. Büntetése ugyanakkor meghosszabbítható, ha úgy ítélik meg, hogy szabadlábra helyezése veszélyes lehet a társadalomra.

 

„Állati bánásmód”

 

Breivik a börtönben három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Ő mindezek ellenére embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodik, túl gyakorinak tartja, hogy megmotozzák.

 

fox
Így „üdvözölte” a bíróságot. forrás: FOX news

 

Panaszáradatának tavalyi tárgyalásán azt hangoztatta, hogy “emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal”. Az “állati bánásmód” kapcsán egyebek közt a mikrohullámú sütőben melegített ételek minőségére utalt. Elviselhetetlennek tartotta azt is, hogy – mint kifogásolta – gyakran hideg a kávéja, és hogy műanyag evőeszközökkel kényszerül étkezni.

 

MTI
borítókép: MTI/EPA/Lise Aserud

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!