Szlovákiában 670 ezer embert veszélyeztet a szegénység. Ez a csoport Szlovákia népességének 12,7 százalékát teszi ki.

 

A legveszélyeztetettebbek a munkanélküliek, akik közül minden második ember a szegénység határán él.

 

A veszélyeztetett csoportba tartoznak a munkanélkülieken kívül az egyedülálló szülők, valamint a gyerekek. Ebbe a csoportba tartozik az egyedülálló anyák 30 százaléka is.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: aktuality.sk

 

„Szegénységgel veszélyeztettek azok az emberek, akiknek az éves bevétele kevesebb, mint 4171 euró” – mondta Ľudmila Ivančíková a Statisztikai Hivatalból.

 

A szegénység olyan jelenség, melynek következményeit enyhíteni kell, hiszen nem csak az egyénre, de az egész társadalomra is hatással van” – mondta a Statisztikai Hivatal elnöke, Alexander Ballek.

 

Kik számítanak a leginkább veszélyeztetettnek?

 

A munkanélkülieknek a 48 százaléka.

A többgyermekes családok 34,8 százaléka.

Az egyedülálló szülők (egy vagy több gyermekkel) 33,6 százaléka.

A gyerekek (18 éves korig) 20,9 százaléka.

 

A legszegényebb kerületek

 

A szegénység tekintetében jelentős különbségek vannak az egyes kerületek között. A legszegényebb az Eperjesi (18,6 %) és a Besztercebányai kerület (15,3 %).

 

A szegénység mértéke továbbra is magas a Kassai, Zsolnai és a Nyitrai kerületben, míg a szegénység legkevésbé a Pozsonyi, Nagyszombati és a Trencséni kerület lakóit veszélyezteti.

 

Fotó: noviny.sk

 

A múlt évvel összehasonlítva a szegénység mértéke az összes kerületben növekedett, kivéve a Trencséni, Besztercebányai és a Pozsonyi kerületet, ahol csökkent a szegénység” – számolt be a felmérés eredményeiről a Statisztikai Hivatal elnöke.

 

A felmérést az EU összes országában elvégzik. Az eredmények eddig három országból kerültek nyilvánosságra: Lettországban az emberek 21,8 százaléka, Magyarországon a 14,5 százalékuk, míg Finnországban a lakosság 11,6 százaléka él a szegénység küszöbén.

 

 

 

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: ihned.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!