Annak ellenére, hogy az informatikai szak a legkeresettebb, a cégek leggyakrabban mégis a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem végzőseinek életrajzait nézik meg.

 

A Profesia.sk munkaügyi portál már tizenegy éve készíti el a legkeresettebb egyetemek és karok ranglistáját. Az adott egyetem vagy kar helyezése attól függ, hogy a Profesia.sk portálon közzétett, a végzősök által benyújtott életrajzokat hány munkaadó tekinti meg.

 

A ranglista nem az oktatás színvonalára koncentrál, hanem a végzősök érvényesülési lehetőségeire“ – állítja a portál.

 

 hirdetes_810x300  

A legkeresettebb szakmák az informatikával kapcsolatosak – egy informatikus végzettségű jelentkező életrajzát átlagosan nyolc munkaadó nézi meg. Az informatika után a gépészet és a közgazdaságtan következik. A keresettség szempontjából az utolsó három helyen a teológia, az egészségügy és a művészet áll. „A művészeti végzettséggel rendelkező jelentkezők életrajzát átlagosan két vállalat nézi meg a Profesia.sk portálon“ – derül ki a Profesia.sk adataiból.

 

 

Az informatikai karok a legkeresettebbek

 

Ahogy a szakoknál, úgy az egyes karoknál is az informatikáé a vezető szerep. A felmérésből kiderül, hogy a vállalatokat főként azok a jelentkezők érdeklik, akik a Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai és Információs Tanulmányok Karán végeztek. Azoknak a végzősöknek az életrajzát, akik ezen a karon szereztek képesítést, átlagosan nyolc vállalat tekinti meg. A második helyen a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem Gazdaságinformatikai Kara végzett, míg a ranglista harmadik helyét a Kassai Műszaki Egyetem Elektrotechnikai és Informatikai Kara szerezte meg.

 

A legnagyobb egyetemünkről, a pozsonyi Comenius Egyetemről a Szociális és Közgazdasági Tanulmányok Kara végzett a legjobb helyen, de ez is csak a ranglista 18. helyére volt elég. A ranglista első öt helyezésében négy olyan kar van, amelyik az informatikával kapcsolatos.

 

A legnagyobb ugrást a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem Nemzetgazdasági kara érte el, hiszen sikerült nyolc hellyel előbbre, a hatodik helyre ugornia. Idén a Bél Mátyás Egyetem Politikai Tudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Kara sem panaszkodhat, hiszen a végzőseinek sikerült a 13. pozíciót megcsípniük“ – tájékoztatott a Profesia.

 

 

Így végeztek az egyetemek

 

A Profesia ranglistája szerint a vállalatok szempontjából a legkeresettebb egyetem a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem „A siker oka főként az lehet, hogy közgazdászokat, könyvelőket és bérelszámolókat az összes vállalatba keresnek a vállalkozás fajtájára való tekintet nélkül“ – magyarázza a Profesia.

 

A Pozsonyi Közgazdasági Egyetem után a pozsonyi és a kassai műszaki egyetemek érték el a legjobb helyezést. A pozsonyi Comenius Egyetemet a Profesia által felállított ranglistán még a Zsolnai Egyetem és a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem is megelőzte, így  csupán a hatodik helyen végzett.

 

A TOP 10-es listán azonban éppen a pozsonyi Comenius Egyetemnek és a Bél Mátyás Egyetemnek sikerült elérnie jobb helyezést a tavalyi felméréshez képest: mindkét egyetem két hellyel javított a ranglistán. A mélyzuhanás idén a trencséni Alexander Dubček Egyetemet érte, mely három hellyel rontott a tavalyi ranglistán elért helyezéséhez képest.

 

 

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: Finweb

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!