Az iskolák idén 3000 állásajánlatot hirdettek meg. A pedagógiai pozíciókba azonban egyre nehezebb munkaerőt találni.

 

A szlovákiai iskolák álláskínálatai az Edujobs.sk portálon évközi szinten 16%-kal nőttek. Az iskolaigazgatók azonban így is problémákkal küszködnek.

 

Nem érdeklődnek a tanári pálya iránt

 

 hirdetes_810x300  

Úgy, ahogy Szlovákiában egyre nagyobb igény van az újabb, a fiatalabb emberek után, úgy csökken az érdeklődés a pedagógiai pozíciók betöltésére – tájékoztatott a Profesiától Nikola Richterová.

 

Az Edujobs.sk portál a szlovákiai oktatásügyi intézmények álláskínálatait próbálja meg összetömöríteni egy helyen. Az iskolák ezen a portálon ingyen hirdethetik az állásajánlataikat. Az elemzések azonban azt mutatják, hogy az új, fiatal pedagógusok érdeklődése a betöltendő állások után az utóbbi időben egyre inkább csökken.

 

Az ajánlatok száma évről évre növekszik. Ha összehasonlítjuk az idei év ezen szakaszában közzétett hirdetéseket a 2015-ös év ezen időszakában közzétett hirdetésekkel, akkor kimutatható, hogy 2018-ra az állásajánlatok kínálata a négyszeresére nőtt.

 

Az elemzések megerősítik, hogy a szabad állásajánlatokra egyre kevesebb érdeklődő jelentkezik. Idén egy pozícióra átlagosan heten jelentkeztek. Ezzel ellentétben 2015-ben egy szabad pedagógiai állásra átlagosan kétszer ennyi érdeklődő jelentkezett.

 

Rájuk van a legnagyobb szükség az iskolákban

 

A legnagyobb igény az alapiskolai felső tagozatos tanárok, illetve tanárnők iránt van. Emellett az iskolák nagyon gyakran keresnek középiskolai angoltanárokat, valamint alapiskolai alsó tagozatos pedagógusokat is.

 

Az öt leggyakrabban meghirdetett pozíciók közé bekerültek az óvodapedagógusok, valamint a nevelőnők is.

 

Az elemzésekből arra is fény derült, hogy a pedagógushiánnyal évente egyre több oktatási intézménynek kell szembenéznie. Az utóbbi három évben 159%-kal növekedett azoknak az iskoláknak a száma, amelyek új álláslehetőségeket kínáltak az Edujobs.sk portálon.

 

Az alkalmazott hiány a legnagyobb mértékben a fővárosi és a főváros környéki iskolákat érinti. A legtöbb állásajánlattal négy nyugat-szlovákiai város rendelkezik az Edujobs.sk portálon.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iStock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!