A világ országainak több mint a felében most először olyan alacsony a születési arányszám, hogy egy édesanyára csupán 2,1 gyermek jut.

 

Az amerikai tudósok tavaly év végén adtak ki egy tanulmányt, amelyből kiderült, hogy a világ országainak több mint a felében egy édesanyára mindössze 2,1 gyermek jut. Erre az értékre a népesség megújulásának szempontjából határértékként tekintenek.

 

A Washingtoni Egyetem tudósainak tanulmánya szerint 2017-ben a Földön 2,4 gyermek jutott egy anyára, míg 1950 ez a szám 4,7 volt.

 

 hirdetes_300x300  

A lakosság száma jelenleg 33 országban csökken, főleg Közép- és Kelet-Európában (Lettország, Litvánia, Grúzia és Bulgária), ahol az alacsony születési arányszám a lakosság emigrációjával hozható összefüggésbe.

 

Ázsiában is kevesebb gyerek születik

 

Amíg a születési aranyszám csökkenése Európa és Észak-Amerika országaiban ismert tény, addig kevesen tudnak arról, hogy az utóbbi évtizedekben milyen hatalmas mértékben csökkent a születési arányszám Ázsia országaiban. Amíg egy ázsiai családnak 1960-ban átlagosan 5,6 gyereke volt, addig ma már csak 2,2. Ezenkívül az arab világban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is 2,7-re csökkent a születési arányszám.

 

„A születési arányszám csökkenésének fő oka az, hogy nőtt az életszínvonal, kevés a gyerekmunka, több lakos él egy városban, továbbá az emberek nincsenek annyira rászorulva a mezőgazdaságra és más tényezőkre, mint azelőtt“

 

– mondta Branislav Bleha, a Comenius Egyetem Természettudományi Karának demográfusa.

 

Juraj Mesík elemző szerint a születési arányszám csökkenésének hátterében több dolog is áll: egyrészt a nők emancipációja, hiszen ők döntenek arról, hogy szeretnének-e gyereket, vagy inkább a karrierjükkel kívánnak foglalkozni. Másrészt a fogamzásgátló megengedte a pároknak azt, hogy a reprodukciót elválasszák a szexualitástól.

 

Az emberek száma nőni fog

 

Annak ellenére, hogy a globális születési arány a 2,1-es határhoz közelít, a Földön még hosszú ideig növekedni fog a lakosság száma. Ha csak nem jön valamilyen katasztrófa, világjárvány vagy pusztító világháború. A Földön jelenleg több mint 7,6 milliárd ember él.

 

Bleha szerint a csúcspont valamikor a 22. században lesz, amikor 12–13 milliárd lakója lesz a bolygónknak. Az ENSZ becslése szerint 2100-ban 11,2 milliárd ember fog élni a Földön.

 

Gilles Pison francia demográfus egyik 2017-es cikke szerint 2050-re az emberek száma 2–3 millióval lesz több a bolygón, és ez ellen már semmit sem tehetünk.

 

„Szlovákiában feltételezéseinek szerint egy édesanyának több gyermeke fog születni, mégis csökkenni fog a gyerekek száma. Mindez annak tudható be, hogy egyre kevesebb potenciális édesanya lesz, így kevesebb nőtől kevesebb gyermek fog születni. Ezzel ellentétben Afrikában nagyon sok fogamzóképes korú nő van, így a termékenység relatív csökkenése ellenére még mindig sok gyermeket tudnak produkálni“

 

– magyarázta Bleha.

 

Éppen Afrika az a kontinens, amelyik a leginkább hozzájárul a Föld lakosságának megnövekedéséhez. A szubszaharai Afrikában jelenleg egy édesanyának átlagosan 4,6 gyermeke születik. Az ENSZ becslése szerint 2100-ban Afrikában 4,5 milliárd ember fog élni, ami a világ népességének több mint a harmadát teszi ki.

 

Bleha szerint Afrikában is csökkeni fog a születések száma (2100-ra egy anyára 2,16 gyerek fog jutni), de ha mégis olyan magas maradna, mint a jelenlegi, akkor a lakosság száma a Földön akár a 16 milliárdot is elérheti.

 

Juraj Mesík azonban úgy vélekedik, hogy a születési arányszám Afrikában nem fog olyan gyorsan csökkeni.

 

„A reprodukciós viselkedés mély gyökeret vert az emberekben, így több generációváltást is igényelhet ezeknek a viselkedési modelleknek a leküzdése. Az afrikai népeknek mindig is nagy szaporodási igényük volt annak érdekében, hogy a gyermekek és felnőttek magas arányú elhalálozása ellenére is fenntartsák a populációt“

 

– mondta.

 

A Föld lakosságának várható alakulása (közepes előrejelzés). Forrás: DenníkN

 

Elöregedő társadalom

 

A születési arányszám csökkenése és a Föld népességnövekedése vajon jó vagy rossz hír? Bleha szerint ezzel kapcsolatban nincs egységes vélemény.

 

„A gyerekek minden bizonnyal értékesebbek, de elkényeztetettebbek lesznek. Az embereknek idősebb korukig fog kelleniük dolgozni, bár ezt nagyban megváltoztathatják az új technológiák és a robotok fellendülése. Az idősek szociális és egészségügyi ellátása a mostaninál is fontosabb lesz. Kibontakozik az ún. ezüst gazdaság, amely az idősek szükségleteire és érdeklődési körére fog összpontosítani. Mivel kevesebb lesz a fiatal férfi, ezért minden bizonnyal csökkeni fog az agresszivitás és az erőszak az idősebb társadalmakban“

 

– állítja Mesík.

 

A születési arány 2017-ben az egyes régiókban. Kép: DenníkN

 

Egyes szakemberek szerint egy bizonyos szintig nem az a fontos, hogy mennyien vagyunk a Földönn, hanem az, hogy milyen életmódot folytatunk, és hogyan viselkedünk a bolygónkkal.

 

 „A gazdag emberek életstílusát nem tudjuk megváltoztatni. Mondd meg egy átlagos szlovák embernek, hogy legyen vegetáriánus, szelektálja a szemetet, utazzon tömegközlekedési eszközzel és ne utazzon repülőgépen kirándulni – minden bizonnyal kinevet“

 

– mondta Mesík.

 

A legmagasabb születési rátával rendelkező országok. Forrás: DenníkN

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!