Nyitókép: mediweb

 

Az INEKO felmérése szerint a legtöbbet a szívgyógyászok és a nőgyógyászok keresik, a legkevesebbet az ideggyógyászok és a belgyógyászok.

 

Az ambuláns magán szívgyógyászok és nőgyógyászok keresik a legtöbbet, míg az ideggyógyászok és a belgyógyászok a legkevesebbet, a különbség pedig 2,5-szeres – derült ki az INEKO gazdaság- és társadalomkutató intézet elemzéséből.

 

 hirdetes_400x285  

Az elemzők jelentős eltéréseket véltek felfedezni az ambuláns magánorvosok bevételeiben. Az elemzés során a 19 legelterjedtebb orvosi foglalkozás 2017-es bevételeit hasonlították össze.

 

 „Amíg a szívgyógyászok, nőgyógyászok, gasztroenterológusok és a gyermekorvosok havi bruttó bére elérte az átlagos 3000 eurót, addig az ideggyógyászok, belgyógyászok, klinikai logopédusok, bőrgyógyászok, tüdőgyógyászok és az urológusok havi bére 1700 euró alatt volt“

 

– írták az elemzésben.

 

2017-ben egy magán ambuláns orvos átlagos bruttó havi bére 2416 euró volt.

 

Nőtt a bevétel

 

A szakemberek csupán azokat a rendelőket elemezték, amelyek jogi személyek, és mindössze egyetlen szakterületen kínálnak egészségügyi ellátást. Érdekes, hogy Szlovákia-szerte gyakran találkozunk közös szív- és belgyógyászati rendelőkkel, a fizetéseket illetően azonban a kardiológusok és a belgyógyászok mégis a ranglista két végén állnak.

 

Az elemzés szerint a legnagyobb bevétellel, de emellett a legnagyobb kiadásokkal is a gasztroenterológusok rendelkeznek, akiknek sokkal komplexebb felszerelésre és berendezésre van szükségük, mint mondjuk egy pszichiáternek.

 

 „2014 és 2017 között a vizsgált rendelők bevétele 18,5%-kal növekedett, míg a kiadásaik 15,9%-kal emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy a rendelők nyereségesek voltak“

 

– jelentették ki az elemzők.

 

2017-ben az adózás után a legnagyobb bevételt a szívgyógyászok, a legalacsonyabbat pedig a klinikai logopédusok könyvelhették el.

 

A szakemberek az egészségügyi biztosítók fizetségeit is elemezték. A legmagasabb fizetést azok a szakorvosok kapták, akik sok, illetve drága műszereket használnak. A legkevesebb fizetést szintén a klinikai logopédusok kapták.

 

Forrás: INEKO/Aktuality.sk

 

Kevés az ideggyógyász

 

Az elemzők az ideggyógyászokat is górcső alá vették. Mivel ezen a szakterületen nem kell sem orvosi eszközöket, sem drága műszereket használni, ezért az egészségügyi biztosítóktól is kevés bevételre tesznek szert.

 

 „Ezenkívül azt is figyelembe kell venni, hogy a komplex, szakszerű ideggyógyászati kivizsgálás viszonylag hosszabb időbe telik, így az orvos egy nap alatt kevesebb pácienst tud kivizsgálni. Emiatt az egészségügyi biztosítónak is kisebb teljesítményt tud kimutatni“

 

– tájékoztattam az elemzők, majd hozzátették, hogy ez is hozzájárulhat a specialisták alacsony bevételéhez.

 

Az elemzők szerint egyre nagyobb kereslet van az ideggyógyászati ellátás után, viszont Szlovákia egyes térségeiben kritikus az ideggyógyászok száma, a várakozási idő pedig rendkívül hosszú.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!