A Los Angeles-i Hyperloop One nevű vállalat bejelentette, hogy lezárult a futurisztikus, vákuumcső-technológia elvén működő tömegközlekedési rendszer első fejlesztési szakasza, és helyi idő szerint szerdán a nevadai sivatagban, nem messze Los Angelestől lezajlott az első nyilvános teszt.

 

Az alacsony-nyomású csőben az utasok és a rakomány 1207 km/h utazhatnak starttól a célig. Az utazókapszula „maglev” (mágneses lebegtetés) technológiával működik, a súrlódás minimális, a rendszer teljesen automata és elektromos meghajtású. Alapvetően két város összekötésére találták ki.

 

 

 hirdetes_400x285  

A 80 millió dolláros (70,1 millió euró) projekt szülőatyja, a Tesla és a SapceX létrehozója, Elon Musk a Hyperloopal olcsóbb és nagyobb hatékonyságú vasúti közlekedési eszközt akart létrehozni.

 

A fejlesztések jelenleg a nevadai sivatagban (USA) folynak. A nyilvános bemutató célja az volt,hogy eloszlassák azokat a kételyeket, melyek szerint inkább tudományos fantasztikumról van szól, mint valódi, gyakorlatba is átültethető áttörésről.

 

hypertubes_independent_co_uk
A képen az útként szolgáló vákuumcsövek. Forrás: independent.vo.uk

 

A Hyperloop One-nak több konkurense is akad, köztük a Hyperloop Transportation Technologies, amely a múlt hónapban írt alá Szlovákiával egy megállapodást egy hyperloop-közlekedési rendszer megépítéséről , amely összekötné Szlovákiát, Magyarországot, Ausztriát és Szlovéniát.

 

Returers.com

Nyitókép: upi.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!