Tíz éven belül robotot tervez kifejleszteni a Rosatom a nyomottvizes (VVER) és a csatorna-típusú, nagy energiakimenetű (RBMK) reaktorokkal felszerelt atomerőművek bontására és sugármentesítésre.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern 2030-ig szóló innovációs és korszerűsítési programjának ismertetője szerint ezt a célt 2025-ig kell megvalósítani, és addig kell kidolgozni a nukleáris létesítmények, reaktorblokkok leszerelésének, konzerválásának, valamint sugármentesítésének hatékony technológiáit – olvasható a TASZSZ jelentése alapján az atomenergiainfo.hu honlapján.

 

rosatom-plans-to-have-multiple-industrial-metal-3d-printing-centers-in-operation-by-2030-4_3ders_org
A Rosatom 10 éven belül kifejlesztené az új technológiát, forrás: 3ders.org

 

A nukleáris és sugárveszélyes objektumok üzemen kívül helyezését célzó szolgáltatások fő piacát a Rosatom elsősorban a szovjet utódállamok többsége által alkotott Független Államok Közösségében (FÁK) és Európában látja, de az orosz atomóriás kezelésében is van több mint 120 ilyen, már leállított, leszerelésre váró létesítmény.

 hirdetes_400x285  

 

Az atomerőművek és más nukleáris objektumok felszámolásának világpiacát 2014-ben 7,3 milliárd dollárosra becsülték, ám a Rosatom előrejelzése szerint egy ideig fokozatos bővülés várható. A következő években ugyanis egyre több reaktort készülnek üzemen kívül helyezni.

 

A csúcsot 2019-re jósolják, a piac értéke akkor éri majd el a 8,7 milliárd dollárt, amely utána várhatóan csökkenni fog, de a becslések szerint még 2030-ban is hétmilliárd dolláros lesz.

 

A Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít, ezek között van Oroszország összes polgári atomipari cége, számos tudományos-kutató intézet és a világ egyetlen atommeghajtású jégtörő flottája., forrás: atomenergiainfo.hu
A Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít, ezek között van Oroszország összes polgári atomipari cége, számos tudományos-kutató intézet és a világ egyetlen atommeghajtású jégtörő flottája., forrás: atomenergiainfo.hu

 

Szergej Kirijenko, a Rosatom vezérigazgatója egy júniusi interjúban kifejtette, hogy az orosz atomóriás perspektivikusnak tartja az atomerőművek leszerelésének nemzetközi piacát. Partnerei egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a reaktorok üzemidejének záró szakasza iránt, az orosz szakembereknek pedig van ilyen tapasztalatuk – mondta a Rosszija 24 orosz állami tévécsatornának.

 

Példaként Japánt hozta fel, mondván, a Rosatom-cégek sikerrel teljesítették a fukusimai erőműbaleset következtében szennyeződött vizek tisztítási technológiájának kidolgozására elnyert megbízást. Ugyanakkor érdeklődőként említette meg Angliát és Németországot is.

 

 

atomenergiainfo.hu

Nyitókép: hjb.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!