Technikai megoldások tekintetében a legjobban kivitelezett Škoda modell a piacon. Így lehetne röviden jellemezni a VW konszernhez tartozó cseh autógyár legújabb szerzeményét, amit Berlinben mutatott be a nagyközönségnek.

 

Ez az első nagy SUV-kategóriás autó, ami gyártásra kerül nyugati szomszédunknál. Felszereltségben maga mögé utasítja a Superb-et is, de több versenytárs is szívhatja a fogát, mint például a Kia Sportage vagy a Hyundai Tucson.

 

„Első nagy SUV-modellünkkel új szegmenst, egyszersmind új piacokat és új fogyasztói csoportokat szerzünk márkánknak.”

mondta a Škoda Auto elnök-vezérigazgatója, Bernhard Maier.

 

 hirdetes_400x285  

Maier azt is előrevetítette, hogy a Kodiaq csupán a kezdet, hamarosan több SUV modell születik a Škoda tervezőasztalán. Már most tudni lehet, hogy a Kodiaqból lesz coupe verzió is, és 2017 végére várható a Yeti izmosabb verziója is.

 

e55eea823494e8a6fe3cb7d61cca2f01_hn
Forrás: HNonline.sk

 

Szlovák designer, kidolgozott beltér, rekordnagyságú csomagtér

 

A modellnek vannak szlovákiai vonatkozásai is, mivel a dizájn a hazai Jozef Kabaň munkája. Bár az autógyár vezetése egyértelműen elégedettnek tűnt a Kodiaq külalaki adottságaival, nem lehet kikerülni azt a tényt, hogy hátulról nagyon hasonlít egy Audi márkájú terepjáróra.

 

A beltér kivitelezésénél a Škoda maradt a jól bevált módszereknél, mindenki döntse el magában, hogy ez pozitívum vagy sem. A kidolgozottságnak köszönhetően nem tűnik fel, hogy egy olcsóbb autóban ülünk. A beltér és a műszerfal praktikus, kiváló elrendezésű és – amiben a Škoda igazán jó – „simply clever”.

 

d4db87ac275f4ff1d1c9849e6c7b5646_hn
Forrás: HNonline.sk

 

Az autógyártó modelljei között rekordnagyságú csomagtartót kapott a Kodiaq, ami két üléssel bővíthető, így válik az autó hét személy szállítására is alkalmassá. Az autó saját „intercom”-ot is kapott, beépített mikrofonjai segítségével a hátul ülők is jól hallhatják, mit mond a sofőr – nem kell kiabálni.

 

A Kodiaq lesz ráadásul az első Škoda-modell full-LED fényszórókkal. További extra, hogy a beltér megvilágításának színét az eddig rendelkezésre álló három helyett már 10 szín közül választhatjuk ki.

 

Tényleg hasonlít egy Audi terepjáróra. Forrás: Totalcar.hu
Tényleg hasonlít egy Audi terepjáróra. Forrás: Totalcar.hu

 

Jövő év márciusáig forgalomba kerül

 

A Kodiaq hossza milliméterre pontosan 4,7 méter lesz, szélessége 188 centiméter, magassága pedig 167 centi, ezzel nagyjából az Audi Q5-tel kerül egy súlycsoportba. A Seat Ateca-nál 34 centiméterrel hosszabb, ami három sor üléssel 720 literes csomagteret jelent – az utolsó sort lehajtva pedig 2065 litereset.

 

Benzines verzióban az 1,4 TSI lesz a belépőmodell, ami az 1,45 (összkerékben 1,53) tonnás autót 125 és 150 lóerős változatokban viszi a hátán. A kezdőkínálatban szerepelni fog a két literes TSI is, egyelőre csak 180 lóerős változatról hallani.

 

12614711_1034763ae74fb73dffbecbc4da6dcc49_wm_totalcar
Forrás: Totalcar.hu

 

Dízel vonalon a 150, illetve 190 lóerős kétliteres TDI kerül kínálatba. A 150 paci változatában rendkívül figyelemreméltó fogyasztást harangoztak be a gyártók: mindössze 5 litert 100 km-en. A legerősebb motorverziónál a végsebesség 210 km/h.

 

A sorozatgyártás az év végéig megindul, Szlovákiában várhatóan jövő márciusra kerül forgalomba a Kodiaq. Az áráról nincsenek pontos információk, a HNonline szerint a Superb árkategóriájába kerülhet, ami 22 ezer eurót jelent. A brit AutoExpress ezzel szemben 23 illetve 29 ezer fontról írt (27,3 ezer illetve 34,4 ezer euró).

 

 

HNonline.sk, Totalcar.hu

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!