Pál
  • HUF: 357.60
  • USD: 1.22
  • 0 °C
  • 3 °C
Technika

A Google felveszi a harcot a hamis hírekkel és erőszakos tartalmakkal

A Google-t sok támadás érte az utóbbi időszakban, hogy találati listáján előkelő helyen jelennek meg a hamis hírek, vagy akár erőszakra buzdító tartalmak. Különösen az amerikai elnökválasztás időszakában érte sok kritika a keresőóriást. Közleményben jelentették be azt a lépéssorozatot, melynek célja, hogy hosszú távon kiszűrjék ezeket a tartalmakat a találati listáról.

 

A Google ennek érdekében három területen avatkozik be, amit a nemzetközi keresőoptimalizálással foglalkozó portálok a „három csapás”-nak neveztek el. A Google belső berkeiben a Bagoly-projekt elnevezést használja – írja az ite.hu  nyomán a Hiradó.

 

A keresőalgoritmus módosítása

 

Az első terület a keresőalgoritmus módosítása, annak érdekében, hogy a megbízható oldalak kerüljenek feljebb a találati listán, és az alacsony-minőségű oldalak hátrébb sorolódjanak. A Google szokása szerint erről részleteket nem árult el, de Gary Illyés, a Google magyar nyelvű szóvivője annyit elmondott, hogy a módosítás nem hozza hátrányba a kisebb szerkesztőségeket, sem az új oldalakat a nagy tartalomszolgáltatókkal szemben.

Ennek az akciónak a része az is, hogy módosították azt az iránymutatást, amellyel humán értékelők tízezrei értékelik a weboldalakat. Most már az iránymutatás kitér a hamis tartalmakat közlő oldalak azonosítására is. Az így elkészülő értékeléseket a Google később az algoritmusai módosítására használja fel.

 

Felhasználói visszajelzések

 

Komoly gondot jelent a Google számára az is, hogy a keresés során megjelenő javaslatok között sok sértő, vagy éppen hamis javaslat is megjelenik. Ezt a funkciót nevezik automatikus kiegészítésnek, és rendkívül hasznos, ám mivel a korábbi keresések alapján javasol a Google, ezért olykor bántó, vagy rasszista javaslatok is felkerülnek a listára.

Mostantól a Google-nek egy azonnal megjelenő űrlapon lehet jelenteni a hamis, vagy sértő javaslatokat és meg lehet adni azt is, hogy mi az oka a jelentésnek. Ehhez hasonlóan a kiemelt részletek funkciónál is lehetőség lesz jelezni a politikailag nem korrekt tartalmakat. Ez a funkció egy-egy keresés esetében ad azonnali választ valamely weboldal tartalmát felhasználva. Azonban ez a funkció is automatikusan gyűjti a tartalmakat, és emiatt olykor hamis tények, vagy éppen rasszista tartalmak jelennek meg az azonnali válaszok között. Most már itt is lehetőség lesz jelezni a nem megfelelő válaszokat.

 

Nagyobb nyitottság

 

Végül harmadik elemként a Google azt is vállalta, hogy nyílttá teszi, mely tartalmakat tart elfogadhatatlannak. A Google korábban sohasem tette egyértelművé, hogy melyek azokat a tartalmak, amelyek nem elfogadhatóak számára, azokat leszámítva, amelyek egyértelműen jogszabályokat sértenek. Ezek az alábbiak:
– nyíltan szexuális, vagy vulgáris kifejezések
– csoportok vagy egyes személyek ellen irányuló, gyűlöletkeltő kifejezések
– erőszakos kifejezések
– bűncselekményre, vagy veszélyes tevékenységre ösztönző kifejezések

 

Mi várható?

 

A Google becslése szerint a kereséseknek csupán 0,25%-ában találkozhatunk a hamis hírekkel, így keresőoptimalizálási szempontból nem tűnik jelentősnek a probléma, ám ez tekintve a Google forgalmát napi szinten mégis több milliós, vagy tízmilliós nagyságrendet jelez. A cég már tavaly elkezdte módosítani algoritmusait, a mostani bejelentés ennek a lépéssorozatnak a része. Várhatóan a jövőben fokozatosan tűnnek majd el a politikailag nem korrekt tartalmak a találati lista tetejéről.

 

Hirado.hu , Google
borítókép: midiaresearch.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket