Nyitókép: ritikul.hu

 

Az évi több millió tonnányi műanyagnak csak kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra. A többi megy a szemétbe, elégetik vagy az óceánokban végzi.

 

„Minden évben ehhez hasonló palackok tonnáit égetik el Európában. Itt, Piacenzában a kutatók azon dolgoznak, hogy képesek legyenek újrahasznosítani a korábban kezelhetetlen hulladékot”

 

– mondta Cyril Fourneris, az euronews riportere.

A gr3n alapítója az olasz feltaláló Maurizio Crippa, akinek meggyőződése, hogy képes megoldani a problémát. A legnagyobb kihívás szerinte az olyan termékek újrahasznosítása, amit eddig kidobandónak ítéltek, mert a hagyományos újrafedolgozó üzemek nem tudtak velük mit kezdeni.

 hirdetes_810x300  

 

„A mechanikai újrahasznosítás csak nagyon jó minőségű termékek esetében működik. Ételtartók, jellemzően ehhez hasonló nem színes palackok. Vagy a színesek közül néhány.

 

 

Palackból lehet ruhát csinálni, de ez fordítva nem működik. Minőségben mindig csak gyengébbet lehet produkálni, a mi esetünkben ez nem így van” – mondta Maurizio Crippa.

 

A gr3n olyan gépet fejlesztett ki, ami képes izolálni a PET-ként ismert polietilén-tereftalátot, ami a ruha- és csomagolóipar legszélesebb körben használt anyaga.

 

„A mikrohullámok segítségével egyetlen gépben képes ötvözni a mechanikus rendszer és a kémiai folyamat erősségeit” – ismertette Franco Cavadini mérnök.

 

A gépből értékes olaj folyik, ami megtisztítva képes kivonni a szűz PET-et, amiből aztán műanyagot vagy ruhát gyártanak. A kör bezárult.

 

A projekt december elején Bécsben elnyerte a 2018-as Innovációs Radar Díjat, amit Európa legjobb feltalálói és vállalkozói között osztanak ki.

 

A műanyaggyártás egyre terjed, növekvő újrahasznosítása egyben az alapanyagául szolgáló olajtól való függés csökkenését is jelenti, egyben nagyszerű pénzügyi lehetőség a műanyag- és ruhaiparnak és az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!