Paulina
  • HUF: 353.15
  • USD: 1.19
  • 22 °C
  • 35 °C
Technika

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Ez volt az első olyan irányított repülés az emberiség történetében, amelyet egy idegen bolygón sikerült végrehajtani.

Nyitókép: YouTube

 

Hétfőn irányított repülést hajtott végre egy idegen bolygón a NASA, illetve az emberiség. Soha ilyen korábban nem történt.

 

Sikerrel teljesítette küldetése első részét az Ingenuity: a marsi drón hétfőn felemelkedett a talajról, és néhány másodperc erejéig repült, majd visszaereszkedett a bolygó felszínére. A NASA közlése szerint ezzel megvalósult az első olyan irányított repülés az emberiség történetében, amelyet egy idegen bolygón sikerült végrehajtani.

 

 

Az Ingenuity a Perseverance Mars-járóval érkezett meg a vörös bolygóhoz február közepén. A drónt a szerkezet “hasára” erősítve szállította a hatalmas eszköz, de csak az utóbbi napokban engedte le a marsi talajra.

 

A helikopter ezután folyamatosan gyűjtötte a napenergiát, hogy egy későbbi időpontban irányított repülést (fel-, illetve leszállást) tudjon végrehajtani. Ez utóbbira – amerikai keleti parti idő szerint – hétfőn hajnali 3 óra 30 perckor került sor, de azt, hogy a küldetés sikerült-e, csak órákkal később tudta meg a NASA.

 

A drón a következő időszakban többször is felszáll majd a Marson, eközben fotózni is fog. A képalkotásban két kamera segíti az ultrakönnyű eszközt.

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket