Nyitókép: unsplash.com

 

Az internetes keresések mára már szinte minden ember életének a részévé váltak. Legyen szó egy egyszerű recept felkutatásáról, vagy éppen egy nyaralás megtervezéséről a Google minden felhasználót kiszolgál. Viszont mi a helyzet a többi “Google’-lal?

 

A Google mellett olyan tech óriások keresőmotorjai is megtalálhatóak, mint a Microsoft, vagy éppen a Yahoo. Ezek a keresők viszont majdnem teljes mértékben kihasználatlanok, mivel a Google az internetes keresések több mint 90 százalékát tudhatja magáénak.

 

A modern internetes keresési trendek pedig már nem egyszerű rendszerek alapján működnek, hiszen minden gyártó napi szinten dolgozik egy összetett kereső algoritmus kifejlesztésében és tökéletesítésén annak érdekében, hogy a felhasználók minél gyorsabban és pontosabban találják meg a válaszokat a feltett kérdésekre.

 hirdetes_810x300  

 

A Google terméke pedig utcahosszal vezeti a versenyt, így szinte kizárt, hogy az elkövetkezendő legalább 5 évben bárki is megközelíthetné a kaliforniai óriást. Ettől függetlenül összegyűjtöttünk további öt keresőmotort, amit minden bizonnyal használtunk már egyszer-egyszer.

 

Bing

 

A Microsoft 2009-ben indította el a Bing keresőmotort, ma pedig már a Google után a második legnépszerűbb és legtöbbet használt rendszer, ami az alapértelmezett kereső is a Microsoft Windows-t futtatott gépeken, valamint az Edge böngészőben is. A Bing minden bizonnyal a Google jelenlegi legnagyobb kihívója, viszont hosszú évek munkája szükséges még egy egyenlő szintű felzárkózáshoz.

 

Yahoo

 

Mialatt a Bing az internetes keresések részesedésének 2,7 százalékát, addig a Yahoo az 1,5százalékát tudhatja magáénak, amivel a Bing legnagyobb kihívója. A székhelye a kaliforniai Sunnyvale-ben található és akárcsak a fenti két óriás, a Yahoo is rendelkezik saját email rendszerrel, térképpel, pénzügyi, vásárlási összehasonlító szolgáltatásokkal, játékokkal, csoportos kommunikációs alkalmazásokkal, valamint egy saját Yahoo Messenger app-al is.

 

Baidu

 

A Baidu már egy kevésbé ismert kereső, mivel ez az oldal a Kínában használt “Google”. A Baidu 2021 májusában 75 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett minden platformot figyelembe véve. Ez az arány mobilon pedig egészen magasan, 92,75 százalékon mozgott, amivel kétségkívül Kína legnagyobb és legerősebb kereső szolgáltatása. Ettől függetlenül a Baidu a további földrajzi területeken, illetve egyéb más ázsiai országokban sem mutat ilyen jellegű dominanciát.

 

DuckDuckGo

 

Az utóbbi néhány évben egyre jobban felerősödő kételyek az adatvédelemmel kapcsolatban elősegítették a DuckDuckGo felemelkedését is. Igaz ez a kereső felhasználása is lényegesen alulmarad a Google statisztikái mellett, viszont a DDG jól ismert arról, hogy védi az ő szolgáltatásukat használók adatait, valamint erősen támogatja a privát böngészést. A keresőmotor alapjai származtathatóak olyan nagy nevektől, mint a Bing és a Yahoo is, mivel partneri kapcsolatokat is ápolnak ezekkel a cégekkel. Érdemes megemlíteni az Apple nevét is, mivel a DuckDuckGo a Safari böngészőben is megjelenik a Google kereső ajánlott alternatívájaként.

 

Apple

 

Az Apple igaz egyelőre nem rendelkezik saját keresővel, viszont egyre több hír lát napvilágot, hogy már fejlesztenek egy saját felületet, ami az Apple ökoszisztéma alapján az alapértelmezett kereső lehet. A hírek egyelőre még nincsenek minden oldalról megerősítve a projekt kimenetelét illetően, viszont mindenképp érdemes látni, hogy mi történne a “kereső piacon”, ha az Apple is megjelenne.

 

A Google viszont továbbra is egy globális óriásként uralja az internetes kereséseket és ennek érdekében folyamatosan tesztelik és újítják a saját kereső algoritmusaikat annak érdekében, hogy a hihetetlen dominanciát és a versenytársakkal szembeni előnyt ne csak a közeljövőben, de akár a következő 10-15 évre is fenntartsák.

 

Ezért, ha a felhasználók éppen az idei labdarúgó Európa Bajnokság sportfogadó irodák által kínált esélyeit, vagy a legjobb hazai nyaralási ajánlatokat keresik, akkor a Google mindenképp egy olyan 10-es találati listát állít fel, amin biztosan nem kell a második oldalra ugró “Tovább” gombra kattintani.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!