Nyitókép: en.topwar.ru

 

Újabb, használt F-16 típusú vadászbombázókkal bővül a Román Légierő flottája, miután kiderült, hogy november 4-én aláírták a Norvégia által kivont harci gépek beszerzéséről szóló szerződést.

 

Az első hírek 2021 december folyamán láttak napvilágot arról, hogy Románia vásárolna a hadrendből kivont norvég F-16-os flottából. A felek 2022. november 4-én írták alá a beszerzésre vonatkozó szerződést.

 

Románia ezzel a lépéssel a Portugáliától beszerzett, 17 gépes F-16-os flottáját kívánja jelentősen bővíteni, ezért már korábban is kértek be ajánlatokat (16-32 darabra vonatkozóan) azon NATO partnerországoktól, melyek üzemeltetik a típust. Norvégia 32 darab M6.5.2 konfigurációjú F-16-ost tud felkínálni Románia számára, ami a darabszámot tekintve jelentős bővülést eredményezhetne.

 hirdetes_400x285  

 

A beszerzésre időközben a román Parlament is rábólintott, ezt követően pedig alá is írták a szerződést Norvégia Védelmi Beszerzési Hivatalával az F-16AM/BM flotta értékesítéséről. Az üzlet értéke 388 millió euró.

 

Az első vadászbombázók leszállítása 2023-ban valósulhat meg, a fennmaradó példányok pedig 2024-ben érkezhetnek Romániába. A norvég F-16-osokat a Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) cég készítette fel az értékesítésre és a további üzemeltetésre alkalmas állapotra.  A norvég hivatal részéről elmondták, hogy a mostani értékesítés az eddigi legnagyobb az állam tulajdonában lévő haditechnikai eszközöket tekintve. Hozzátették továbbá azt is, hogy a norvég F-16-os flotta kiválóan karbantartott, így ezek a gépek még sok évig szolgálhatják majd Románia légierejét.

 

Norvégia légereje modernizálására az ötödik generációs F-35-öst választotta, mely a jövőbeli, 2030 utáni román elképzelésekben is szerepel. Az F-16-osok mellett Románia még hadrendben tartja a MiG-21LanceR flottáját, melyek nyugdíjazására várhatóan 2023-ban kerülhet sor.

 

Jetfly nyomán, korrigálva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!