Nyitókép: zive.aktuality.sk

 

A munkahét végén egy csaló kampány új hulláma terjedt el a szlovákiai Facebook-felhasználók körében, mely során vigyázni kell az ismerősök által, Messengeren keresztül küldött gyanús üzenetekkel – írja a zive.aktuality.sk.

 

A hackerek tömegesen küldenek privát üzeneteket olyan Facebook-fiókokon keresztül, amelyekhez hozzáfértek. Annak a felhasználónak a profiljáról, akinek már feltörték az oldalát, üzeneteket küldenek azok ismerőseinek, hogy könnyebben jussanak el újabb potenciális áldozatokhoz.

 

Az áldozatoknak egy linket küldenek a következő szöveggel: „Te vagy a videóban?” („Si to ty vo videu?“ ). Ehhez egy linket is csatolnak, amely az URL szerint a TikTokra irányít.

 hirdetes_300x300  

 

A linkre kattintás után (a pontos formája esetenként változó, több különböző URL terjed) a címzett egy oldalra kerül, ahol a folytatáshoz meg kell adnia a bejelentkezési adatait. Ha ezt megteszi, a fiókjához tartozó adatokat átadja a hackereknek.

 

Mi a céljuk?

 

A csalók nem biztos, hogy azonnal megpróbálnak visszaélni a megszerzett adatokkal. Egy konkrét esetben a megszerzett hozzáférési adatokat csak 24 óra elteltével próbálták meg felhasználni. Ha bejutnak a fiókba, az első szakaszban valószínűleg arra próbálják meg felhasználni, hogy további csaló üzenetet küldjenek, és bővítsék azoknak a fiókoknak a számát, amelyekhez hozzáféréssel rendelkeznek.

 

Korábbi hasonló kampányok tapasztalataiból tudjuk, hogy később az ellopott fiókok üzenőfalain keresztül – a felhasználó ismerőseinek megjelölésével, linkek megosztásával – csalárd tartalmat terjeszthetnek, melynek célja, hogy az áldozat kárára meggazdagodjanak.

 

Bár a hackerek eleinte titokban hatolnak be a fiókba, miközben az eredeti tulajdonos még hozzáfér a fiókhoz, a hasonló csalások későbbi szakaszában a jelszó és egyéb adatok megváltoztatásával hajlamosak kizárni a felhasználót a fiókjából.

 

Mit tegyünk, ha bedőltünk a csalásnak?

 

Jó hír, hogy a felhasználó a fiók feltörése után is elég hatékonyan be tud beavatkozni, még akkor is, ha időközben elvesztette a hozzáférését a fiókjához.

 

Ha továbbra is hozzáfér a fiókjához, három alapvető lépést kell gyorsan megtennie:

  • módosítani kell a hozzáférési jelszót,
  • kijelentkezni a fiókból minden eszközről (esetleg a hackerek eszközeiről is),
  • aktiválni a 2-faktoros hitelesítést.

 

Ha már elvesztette hozzáférését fiókjához, jelentenie kell a Facebooknak, hogy a fiókját feltörték. A hálózat ezután megpróbálja ellenőrizni az Ön személyazonosságát, hogy visszaállítsa a hozzáférést a fiókjához.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!