Alojz Hlina a napokban ismét hallatott magáról. Mint ismert, a magyar EU-elnökség óriásszőnyegén helyezte el  "Európaiak, kérem állítsák ezt meg" feliratú transzparensét.  Az eset után saját facebook profilján fejeztem ki egyet nem értésemet e véleménynyilvánításával, melyre így válaszolt: "tekintettel a kőzép-európai régió összetett fejlődésére bizonyára lesznek olyan pillanatok, amikor nehezen beszélhetünk majd összhangról. A lényeg, hogy mi lesz vacsorára".  Cikke ezt követően íródott. A  szöveg magyar fordítását Alojz Hlina jóváhagyásával közöljük.

.Az az érzésem, hogy magyarázattal tartozom a szlovákiai és a határon túli magyaroknak a brüsszeli akciómmal kapcsolatban. Brüsszelben jártam megnézni a szőnyeget. Mindíg jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla. Brüsszel szép város. Tulajdonképpen nagyon szép város. Az EU quartier viszont már nem annyira attraktív. Nyugodtan megállapíthatom, hogy turistaként csak akkor nézném meg, ha már mindent bejártam volna a városban, és sok időm lenne a gépem indulásáig. Ha az Európa Tanács épületében nem lenne az a bizonyos szőnyeg a térképpel, biztos, hogy az épület meglátogatását is kihagytam volna. A szőnyegen levő térkép viszont felkeltette a figyelmet. Amennyiben ez volt a cél, sikerült. Marad a kérdés, hogy valóban helyes úton járunk-e.

A térképet részben nálunk, Szlovákiában is helytelenül prezentálták. Úgy, mint Nagymagyarország térképét, mely nem fedi a valóságot. A térképen a Habsburg Monarchia látható, melybe belenyomtatták az 1848-as évszámot. Hajdú Márton úr, a magyar EU-elnökség szóvívője így reagált a térképpel kapcsolatod véleményemre:

 „Ez a térkép Közép-Európát mutatja abban az időben, amikor a térség összes állama Bécs fennhatósága alá tartozott. Abban az időben, amikor a Habsburg birodalom több nemzete, beleértve a magyarokat, cseheket, lengyeleket is, az abszolutista hatalom ellen harcoltak, függetlenségükért, az önrendelkezés jogáért. Nem értem, mi a problémája ennek az úrnak az abszolutizmus elleni forradalommal.“

Engedjék meg tehát, hogy mindenkinek akit érdekel, elmagyarázzam, mi is a problémája ennek az úrnak (tehát nekem) a térképpel. Hajdú Márton úrnak igaza van abban, hogy 1848-ban több nemzet az abszolutista hatalom ellen és az önrendelkezés érdekében harcolt. Kár, hogy a nemzetek felsorolásánál elfeledkezett a szlovákokról. 1848 a forradalom éve volt.  Ébredeztek a nemzetek, követelték a szabadságot és a függetlenséget – Magyarországon, Csehországban, de máshol is Európában. Részünkről pedig fontos hozzátenni,hogy Szlovákiában is.

 hirdetes_400x285  

Liptószentmiklóson, a városban, ahol születtem, formálódtak a szlovák nemzet követelései. Magyarország viszonylatában keserű íze marad ezeknek az eseményeknek évek múltán is. Miért? Nemzetébresztőink, akik e követeléseket fogalmazták /Štúr, Hodža, Hurban/, 1848-ban, a forradalom évében ugyanúgy visszajelzést kaptak a magyar kormánytól. Mégpedig úgy, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Igen, a magyar nemzet ezekben az években a szabadságáért harcolt, de egyazon időben sajnos nem ismerte el egy másik nemzet követelését, aki ugyanezt követelt tőlük.

Ezért problematikus számomra az a térkép. Hajdú Márton reakciója azt mutatja, hogy az illetékesek ezt a tényt nem tudatosítják.

Próbálok optimista lenni, és azt mondom, hogy nem tudadositották ezt a tényt kellőképpen, és az események fényében most elismerik, hogy az 1848-as térkép keserű szájízt jelenthet a szlovákok számára. Még inkább, ha Magyarországhoz, mint Nagy-Magyarország utódjához kötődik.

Remélem, hogy ez így van. Ha pedig mégsem, az egyedüli, amit ezzel kezdhetek, hogy kifejezem sajnálatomat.

Szlovákiában és Magyarországon is vannak emberek, akik egymás megértése helyett gátlásosak, évek óta tele vannak gyűlölettel, félelemmel, és más negatív érzéssel, mely elborítja agyukat. Visszafordíthatatlanul. Ha viszont a mi együttélésünk ezeknek az embereknek a tevékenységén alapulna, nem lennének boldog pillanataink a jövőben. Negatív érzelmeket keltve a nem leterhelt, nyitott gondolkodású embereknél is, együttélésünket tesszük egyre összetettebbé az európai térségben.

Nem vagyok nacionalista. Nyitott gondolkodású ember vagyok, És tudom azt, hogy a személyes szabadságom ott ér véget, ahol a másik ember szabadsága kezdődik.

Jó, hogy ott voltam azon a szőnyegen, és relatíve méltósággal fejeztem ki a térképpel kapcsolatos véleményemet. Liszt Ferenc zeneszerző arcképére egy csokor tulipánt is tettem. Mindez bizonyosan jobb annál, mintha elborult agyú emberek „fejeznék ki“ véleményüket oly módon, mely Önöket mélységesen megbántaná és megsértené. Mivel ezek az emberek engem teljes szívükből utálnak, elmondhatom, hogy a szőnyeg számukra immár egy elfelejtett dolog.

És ez jó. Nem engedhetjük meg különböző extrémisták számára az egyik vagy a másik oldalon, hogy a sorsunkkal hazárdjátékot űzzenek.

Egyelőre ennyi.

Alojz Hlina

(fordítás: nyomkereső)

u.i.A Hlina brüsszeli performance-áról készült videó:

 

 

 
Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!