Íme, 2016 legszebb szigetei! A listát a TripAdvisor utazási oldal készítette a látogatók véleményei és visszajelzései alapján. „A gyönyörű természet mellett itt vannak a legjobb éttermek, szállodák, és turisztikai látványosságok” – mondta Julie Cassetina, a TripAdvisor szóvivője.

 

Íme, a lista:

 

1. Maui, Hawaii-szigetek
A sziget egy helyi félistenről kapta a nevét. Itt található a 3000 méteres Haleakala vulkán. Nevének jelentése: „a Nap háza”. Ez a világ egyik legnagyobb, nyugalomban lévő vulkánja. A legközelebbi kitörése 200 éven belül várható. A hely érdekessége többek között, hogy nincs nyári időszámítás.

 

 hirdetes_300x300  
1135657_625x
Kilátás a tejútra a Haleakala vulkán tetejéről. (Hawai-szigetek) (Kép: flickr/cc/Jason Carpenter)

 

2. Szantorini, Görögország

 

A Görögországhoz tartozó Santorini egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengeren. A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Ha fotót látunk valahol Santoriniról, azon nagy valószínűséggel a kalderára épített kék-fehér házak láthatóak. A szunnyadó vulkán kráterének peremén nem csak házak épültek, hanem éttermek és luxusszállodák is úszómedencékkel. A kék tenger, a hófehér házak, a peremi sétányokról a tengerre és a környező szigetekre irányuló pompás kilátás, egyben a világ egyik legszebbjének tartott naplementéje, az egyik legromantikusabb üdülőhellyé teszik Szantorinit.

 

211366_625x
A kék-fehér házak Szantorini jellegzetességei. (Kép: flickr/cc/David Spender).

 

3. Jamaica

 

A sziget neve az őslakos taíno indiánok „xaymaca” szavából származik, aminek jelentése „A források szigete”. Jamaica exotikus természeti világa és a karib-térség tengerpartjai már több tíz éve vonzza ide a turistákat. Az áttetsző vizű öblökben, fehér homokú tengerpartokon és a korallzátonyokban több mint 700 halfajta él. Jamaica a tengerparti sétákon, horgászaton vagy vitorlázáson kívül golfozási, búvárkodási, fürdőzési és vadvizi evezés lehetőségét is kínálja.

 

1135445_625x
Jamaica exotikus természeti világa és a karib-térség tengerpartjai már több tíz éve vonzza ide a turistákat. (Kép: flickr/cc/Michael McCarthy)

 

4. Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek

 

A Turks- és Caicos-szigetek Kuba mellett találhatóak. A szigetek türkiz kék tengere, fehér homokos partjai az érintetlen karib térség nyugalmával fogadják a látogatókat. Területük 8 főszigetből és számos korallzátonyból áll. Itt találjuk a világ leghosszabb korallzátonyát is.

 

1135502_625x
Grace Bay tengerpart, Providenciales. (Kép: flickr/cc/Tobias Lindman).

 

5. Bali, Indonézia

 

A Balin épült Tanah Lot templom a Világörökség része. A 17. századi templomot egy szikla tetején építették fel, ami benn áll a tengerben, kb. 50 méterre a parttól. A sziklatemplom felé utazók gyönyörű rizsteraszokban gyönyörködhetnek. Tanah Lot jelentése: Föld a Tengerben. A sziklára épített templom apálykor gyalog is megközelíthető, de dagálykor olyan, mintha a templom a tenger közepébe épült volna. A víz ereje folyamatosan formálja a sziklát.

 

327627_625x
Lenyűgöző látvány nyújt a Balin épült Tanah Lot templom. (Kép: wikimedia/cc/James Mason-Hudson).

 

A monda szerint a 15. századba Niratha pap utazása során megpihent a sziklán, itt töltött egy éjszakát és érezte, hogy ez egy szent hely, óriási az ereje, ide kell egy templomot építeni a tenger isteneinek. Megkérte a halászokat, hogy építsenek a helyre szentélyt. Tanah Lot templom egyike a 7, tengerbe épült templomnak, melyek láncot alkotnak Bali partjainál. A balinézek számára pedig ez az egyik legfontosabb és legszentebb tengertemplom.

 

6. Mallorca, Spanyolország

 

Egy igazán festői strand Cala Llombards, ami egy védett öbölben fekszik. Ugyan a strand nem hatalmas, de messzire benyúlik a szárazföldbe. Turisták általábannem nagyon látogatják, inkább a környező nyaralók és villák tulajdonosai strandolnak itt.

 

1135690_625x
A Cala Llombards öböl, Mallorca. (Kép: flickr/cc/Tommie Hansen).

 

7. Mauritius csodái

 

Mauritius álomszép természeti tájai közül is kiemelkedik a sziget déli csücskében található Le Morne-félsziget és az emblematikus Mont Brabant. Az 556 méterrel az Indiai-óceán szintje fölé emelkedő bazaltkúp az UNESCO természeti Világörökségi értékét képezi. A Le Morne félsziget öbleit különleges korallformációk övezik, itt található az a különleges geológiai látnivaló, amelyet „vízalatti vízesésnek” hívnak. A levegőből úgy tűnik a tenger alatt húzódó árok, mintha egy hatalmas vízesés rejtőzne a hullámok alatt.

 

1135694_625x
A Le Morne Brabant félsziget, Mauritius. (Kép: flickr/cc/Sofitel So Mauritius).

 

8. Phuket, Thaiföld

 

Phuket sziget Thaiföld délnyugati részén található, és az ország legnagyobb szigete. A látnivalók közül tengeri és szárazföldi kirándulások között lehet válogatni, megnézni a Phuket környéki Nemzeti Parkokat, a dzsungel sűrűjét, vagy a víz alatti korallzátonyok színpompás világát.

 

1135708_625x
Phuket a leglátottabb sziget a Thaiföldre érkező turisták körében. (Kép: flickr/cc/Reuben Bedingfield).

 

9. Bora Bora, Francia Polinézia

 

Bora Bora (tahitiul Vava’u) egy sziget Francia Polinéziában a Társaság-szigetek csoportjában. Nevének jelentése tahitiül „elsőszülött”, mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből, és sokáig női uralom alatt állt. A világ talán legszebb lagúnája övezi a külső korallzátony és a külső (Motu) szigetek karéjában. A sziget közepén közel 700 m-es hegycsúcs meredezik a napfénytől ragyogó ég felé. Bora Bora legszebb partja a sziget déli részén található Matira félszigeten található. A külső korallzátony lakatlan szigetein és partjain egyre több luxus bungalóból álló hotelkomplexum épül.

 

1130380_625x
Luxus bungaló, Four Seasons, Bora Bora. (Kép: flickr/cc/Arnie Papp).

 

10. Fernando de Noronha-szigetcsoport, Brazília

 

A világ egyik legszebb partjának titulálják a Fernando de Noronha sziget partszakaszát. A magas partokat kisebb-nagyobb öblök és kikötők teszik szaggatottá, kis szigetek és zátonyok csatlakoznak hozzá. A hegyekkel tűzdelt szigetvilág 21 szigetből áll. A búvárok imádják kristálytiszta víze és gazdag vízalatti élővilága miatt. A korallcápák, hatalmas teknősök, barracudák, ráják, vulkáni sziklák, hajóroncsok, barlangok, korallzátonyok nagyon vonzóak számukra.

 

1135710_625x
A Morro Dois Irmãos (Két testvér) a leglátogatottabb helyekhez tartozik Fernando de Noronha szigetén. (Kép: flickr/cc/Stefan Krasowski).

 

SME/Wikipédia/Érdekesvilág.hu/Utazas-nyaralas.info/Invia.hu/Ongo.hu/mallorca.blog.hu/Utazom.com/Nogravity.hu/Tahitiutazás.hu

 

Nyitókép: Windbalitour.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!