Fehér homokos strandjaival, hatalmas hegyeivel és festői kikötőjével nem csoda, hogy Rio de Janeirót a „cidade maravilhosa”-ként, azaz a „bámulatos város”-ként ismerjük. A Dél-Atlanti-óceán partjain fekvő város Brazília legnagyobbika, s a világ leggyönyörűbb természeti adottságaival rendelkezik a metropoliszok körében.

 

Riót ismét karneváli hangulat jellemzi

 

Brazília legnagyobb városát újra a karneváli hangulat jellemzi, ugyanis világraszóló megnyitó ünnepség után megkezdődtek a XXXI. nyári olimpiai játékok. Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, ahol ilyen nagyszabású és világraszóló sportesemény zajlik. Köztudott volt, hogy az olimpia előtt finanszírozási nehézségekkel küzdöttek, de a problémás olimpiai faluról és a szennyezett vízről is hallhattunk. Most azonban az izgalmas versengések mellett azt szeretnénk bemutatni, hogy mi az, amit semmiképpen nem lehet kihagyni, ha Rióba járunk.

 

 hirdetes_810x300  

A Megváltó Krisztus szobra

 

A Corcovado-hegyen található keresztény műemlék évente közel 2 millió turistát vonz Brazília legszebb városába, Rio de Janeiróba. A monumentális Jézus-szobor megalkotásának ötlete egészen a 19. századig vezethető vissza, amikor is egy Pedro Maria Boss nevezetű katolikus pap anyagi támogatást kért a szobor kivitelezéséhez, de elutasították.

 

krisztus_szobor_rio
Fotó: pinterest.com

 

Azonban Brazília függetlenségének 100 éves évfordulója során, 1921-ben ismét felvetődött a műemlék megépítésének a terve. Ezúttal az ország lakosságától származó adományból a munkálatok sikeresen el is kezdődtek Párizsban, ahol Paul Landowski francia szobrászmester és Heitor da Silva Costa brazil építészmérnök megalkotta a világ egyik leglátványosabb szobrát.

 

A 30 méter magas, beton és zsírkő műalkotás 700 tonnát nyom (a 8 méter magas talapzat, amely egy kápolnát rejt magában még 300 tonna), és legegyszerűbben autóval, busszal, fogaskerekűvel, valamint gyalog közelíthető meg.

 

Copacabana Beach

 

Copacabana Rio de Janeiro 5 kilométer hosszúságú strandja, amely Posto Doistól Posto Seisig terjed. Copacabana kerületében 350 000 ember él 110 utcában, vagyis ez a világ egyik legsűrűbben lakott környéke. A hely híres a nyüzsgő életről, a bűnözésről és arról, hogy több tucat hotel, étterem, disco és night club váltja egymást.

 

Praia_de_Copacabana_-_Rio_de_Janeiro,_Brasil en.wikipedia.org
Fotó: en.wikipedia.org

 

A Copacabana beach egyébként 1923-ban lett híres, amikor megnyílt a Copacabana Place Hotel, Dél-Amerika első luxusszállodája. Hamarosan jöttek a kaszinók is, és a Copacabana gyorsan a világhírességek kedvenc vízparti szórakozóhelyévé vált. 1948-ban pedig három argentin lány nagy vihart keltett, ugyanis kétrészes fürdőruhában (bikiniben) jelentek meg a tengerparton. Attól kezdve a világ fürdőruhadivatját ez a strand diktálja.

 

Botanikus kert (Jardim Botânico)

 

A Rodrigo de Freitas Lagúna nyugati oldalán található Rio egyik legfőbb nevezetessége, az 1800-as évek elején létrehozott, a világ több mint 7000 növényfaját összegyűjtő botanikus kert. A varázslatos természeti környezetben megcsodálhatjuk az Amazonas vidékének különlegességeit, köztük a méltán híres tavirózsákat is egy japánkert víztükrében, de gyönyörködhetünk 600 orchideafajban, valamint sétálhatunk óriásra nőtt pálmafák, művészi szobrok és szökőkutak között. Einstein életének egyik legnagyobb élményeként tartotta számon itteni látogatását.

Formal laid out gardens in the Botanical gardens, Jardim Botanico, above the capital city of Funchal, Madeira, Portugal, EU, Europe (Photo by: myLoupe/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: nlcafe.hu

 

Maracana Stadion

 

A stadion valódi neve Estádio Jornalista Mário Filho, és egy brazíliai újságíró emlékének tiszteletére nevezték így el. A Maracana becenevet pedig egy közeli patakról kapta.  A Maracana Rio de Janeiro állam tulajdonában van, és kapuit 1950-ben nyitotta meg. A hatalmas aréna kevesebb mint két év alatt épült fel, és az 1950-es világbajnokság döntőjében rekordszámú, 199 854 főnyi közönség töltötte meg a lelátókat.

 

Maracanã_Stadium_in_Rio_de_Janeiro en.wikipedia.org
Fotó: en.wikipedia.org

 

Ma már ez a szám lecsökkent 80 ezerre a biztonsági előírások szigorú betartása érdekében, valamint azért, mert minden néző számára ülőhelyet akartak biztosítani a 2014-es futball-világbajnokságra készülődve. Jelenlegi méreteivel Dél-Amerika legnagyobb stadionja.

 

Selaron lépcső

 

A Manuel Carneiro utca 125 méter hosszú 250 lépcsője világhírű. Valóságos műalkotás: a brazil zászló színeiből – kék, zöld és sárga – álló csempetöredékekből, valamint oldalt kerámiákból és tükrökből kirakva. 300 csempe kézzel díszített, maga a művész, Selaron festett mindre egy állapotos afrikai nőalakot (nem árulva el az igazi indokot).

 

Selaron_Stairs,_Rio_de_Janeiro,_Brasil wikipedia
Fotó: en. wikipedia.org

 

Később olyan híressé vált ez az alkotás, hogy a turisták ajándékba hoztak magukkal otthonról egy-egy darabot. Ma már több mint 60 országból származó burkolati elem díszíti az egyedülálló lépcsősort, 2013-ban munka közben itt érte a halál a nagylelkű művészt.

 

Szent Sebestyén-székesegyház (Catedral de São Sebastião)

 

1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján az Új Katedrális, Rio modern székesegyháza, amelyhez a tervező az ihletet a maja piramisok értelmezéséből merítette. A 96 méter magas belső térrel rendelkező épület 4 nagy, 64 méter magas üvegablaka gondoskodik a természetes nappali megvilágításról, míg az 5000 férőhellyel büszkélkedő katedrálist éjszakára belülről világítják ki.

Largo da Carioca
Fotó: wikipedia.org

A székesegyház alagsorában kapott helyet a Museo de Arte Sacra, a Szakrális Művészet Múzeuma, ahol többek között a császári hercegek keresztelőmedencéi, II. Péter trónja és a Rosa de Ouro (Aranyrózsa) is megtekinthető.

 

Tijuca Nemzeti Park

 

A Tijuca Nemzeti Park hatalmas, főként hegyvidéki tájakat ölel fel, s a világ egyik legnagyobb városi erdejét foglalja magában. A turisták felsétálhatnak Rio legmagasabb csúcsára, a Pico da Tijucára, hogy ott a Guanabara-öbölre és a városra nyíló csodálatos kilátásban gyönyörködhessenek.

 

parnatijuca_vista004 icmbio.gov.br
Fotó: icmbio.gov.br

 

Az erdőt az 1800-as években majdnem kipusztították kávécserjék beültetésével, de szerencsére a század második felében mintegy kilencmillió fa ültetésével majdnem az egész erdőt sikerült megmenteni. Persze az erdő mellett egyéb látványosságok is akadnak, mint a Mayrink kápolna a híres brazil neorealista festő, Cândido Portinari műveivel, illetve a 30 méter magasról lezúduló Cascatinha-vízesés.

 

A Cukorsüveg-hegy

 

A Guanabara-öböl szájából mintegy 400 méter magasságba meredő Cukorsüveg-hegy egy kvarc- illetve gránittömb, mely csúcsára üvegfalú siklók, “bondinhók” vagy “teleféricók” vontatják fel a turistákat. A sikló húszpercenként indul a Babilônia domb lábától, s viszi az utasait a Morro da Urca nevű kis hegy csúcsára, ahonnan egy másik siklóval utazhatunk a hegytetőre.

 

rio_de_janeiro cukorsuveg_szallashelyek-utazas.ingo
Fotó: szallashelyek-utazas.info

 

Lapa negyed

 

A Rio de Janeiro belvárosában, a „Centróban” található Lapa körzete valaha a város piroslámpás negyede volt. Ma pedig a körzet élénk éjszakai életéről nevezetes. Hétvégén elhaladva a szamba és choro bárok sora előtt, zene és tánc hangulata tölti meg a levegőt. A körzet építészeti emlékei az 1800-as években készültek, s látványos hátteret adnak az ünnepségeknek.

lapa-night
Fotó: rioloft.com

Ez a tökéletes hely arra, hogy találkozzunk barátainkkal és a rióiakkal, kipróbáljuk a helyi konyhát, és elkortyolgassunk egy caipirinhát, Brazília nemzeti koktélját, mely cachaçából (cukornádlikőr) és zöld citromból készül. Az Escadaria Selarón nevű híres lépcsősor köti össze Lapa és Santa Teresa körzeteit.

 

 

Forrás: Körkép.sk/hellovilag.hu/nalcafe.hu

Nyitókép: travelsandservices.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!