Földünk élőlényei közül a fák érik el a legmagasabb életkort, a cédrusok, akár több mint ezer évet is. Természetes környezetükben ez csaknem természetes.

 

Sokkal kevésbé az, ha egy kis edényben nevelt bonsai fa is több száz évet tudhat maga mögött. Hiszen ezek a fácskák napi gondoskodást igényelnek, ami egy közel 400 éves bonsainál azt jelenti, hogy legalább öt generációnak kellett így nevelnie.

 

b1
Forrás: imgur.com/gallery

 

A hirosimai Yamaki-család  ősei 1625-ben ültették el edénykéjükbe azt  fácskát, amely jelenleg a washingtoni Nemzeti Arborétumban él és virul és az egyik legidősebb bonsai fa között tartják nyilván.

 hirdetes_810x300  

 

A fácskát Masaru Yamaki 1976-ban ajándékozta az arborétumnak, melynek munkatársai közül akkor még senki sem sejtette, hogy a fa 1945-ben túlélte a hirosimai robbantást. Mint az 2001-ben kiderült róla, a „Little Boy felrobbanása idején alig 3 km-re volt tőle.

 

A fát Masaru Yamaki bonsai mester 1976-ban a wahingtoni DC-ben található Amerikai Nemzeti Arborétumnak adományozta, de csak 2001-ben derült ki róla, hogy alig pár kilométernyire robbant fel tőle a Little Boy. A történetet Masary Yamaki unokája mesélte el a dolgozóknak, aki meglátogatta az intézetet. A közel 150 ezer áldozatot követelő robbantást úgy a család, mint fácskájuk túlélte.

 

Az arborétum egyik munkatársnője így vallott a ma is teljes szépségében élő bonsairól: „Ha a közelében tartózkodom, azt érzem, mintha a múlt emberei állnának mellettem. A bonsai megérintése, a történelemmel való kapcsolatot jelenti.

 

Csak remélni lehet, hogy a fácskának már nem kell hasonló katasztrófát megélnie, mint amilyennek 1945-ben tanúja volt.

 

Forrás: magazin.atlas.sk,  stuff.co.nz
Nyitókép: imgur.com/gallery

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!