Kilenc nappal azután, hogy Ljubljana közelében, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben. Ezt bizonyították a hatóságok által nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.

 

Miro Cerar szlovén kormányfő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani.Az emberek nem rendelkeznek elég információval, és még mindig félnek. Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa.

 

forrás: delo.si

 

A szlovén kormány által nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogya Tojnica folyóban, ami beleömlik a fővárost, Ljubljanát átszelő Ljubljanica folyóba kihaltak az élő organizmusok.A vízben Atrazin gyomírtó szert, higanyt és fémet találtak.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: delo.si

 

A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak, és fémes ízt éreznek a szájukban több, mint egy héttel az eset után is. A Kemis gyár több, mint egy hete éjszaka égett le, de szerencsére senki sem sérült meg. A tűzben azonban több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag égett el.

 

forrás: delo.si

 

Irena Majcen környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa, és megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktiv vagy más rákkeltő szereket.

 

MTI
borítókép: dnevnik.si

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!