Az egész világ a Bali-szigeteki tűzhányóra, az Agungra figyel: bekövetkezik-e az évszázad kitörése vagy sem?

 

Vulkánokból ugyanis két fajta van: a kiömléses típus, ezek produkálják a félelmetesnek tűnő lávaömléseket. A másik fajta robbanásos, vagy explóziós. Ezekben a vulkánokban viszonylag kevés a magma, de rengeteg bennük a kőzettörmelék, amit a felgyülemlett gázok és gőz robbantanak ki hatalmas erővel.

 

Az Agung pedig egy robbanásos fajta, ezért követelt az 54 évvel ezelőtti kitörése több mint 1700 áldozatot. Bár nem tipikus robbanásos vulkán, hogy végül szépen elcsendesül-e, a jelenleginél nem okozva nagyobb kárt, vagy egy nagyobb explózió várható, az annak a függvénye, hogy a kürtőben mennyi víz van, illetve hogy elég gyorsan távoznak-e el a gázok a tűzhányóból. Kevés víz és könnyen távozó gázok mellett nem tud feszültség felgyülemleni a vulkánban – ellenkező esetben hatalmas lesz a detonáció.

 

 hirdetes_400x285  

 

A geológusok és vulkanológusok egyelőre nem tudják előrejelezni, hogy melyik forgatókönyv illik majd az Agungra, de figyelik a szeizmográfokat és reménykednek.

 

1963-ban az Agung 12 kilométeres magasságba lövellte fel a gázt és a magmát. Az explózió során 1050 fokos, magmával, kővel teli tüzes hamuoszlop emelkedett a magasba, amely aztán saját súlya alatt összeomlott és lezúdult a földre – elsodorva, elégetve és elemésztve mindent ami az útjába került.

 

Európában is történt már ilyen: így pusztult el Pompei legendás városa is a Vezúv lábánál.

 

 

 

 

Forrás: Zerohedge.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!