Közép-európai idő szerint tegnap estig legkevesebb öt házat pusztított el a Hawaiin nemrég kitört Kilauea tűzhányóból feltörő láva. A helyszínen készített képek és videók szerint az utak alól is feltör a magma. A helyiek hosszan elhúzódó kitörésre számítanak, eddig ezreket evakuáltak a veszélyeztetett zónából.

 

A Hawaii Vulkanológiai Intézet szerint csütörtöktől összesen nyolc kürtő aktiválódott, tegnapig lávát is lövelltek a felszínre,szombat estére azonban már csak kéne gőzt és füstöt bocsátottak ki.

 

A geológusok azonban arra számítanak, hogy a Kilauea hamarosan még a mostaninál is több lávát fog produkálni. A sziget legveszélyeztetettebb térsége a Leilani Estates, csak erről a területről 1700 embert evakuáltak a hatóságok.

 

 hirdetes_300x300  

 

A tudósok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy nem csak az olvadt kőzet jelent különösen nagy veszélyt, hanem a kráterből távozó kéndioxid-tartalmú füst is. Az ugyanis a belélegezve súlyos belső égési sérüléseket, fejfájást, szédülést okozhat, külső érintekzéssel pedig súlyos szem, orr és bőrirritációt.

 

 

 

Fotó: Hawaii News Now

 

Kép forrása: Nytimes.com

 

Nyitókép: Euronews.com

 

 

Forrás: theAtlantic.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: theatlantic.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!