Csaknem nyolc milliméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás. A kontinens mintegy három trillió tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature folyóiratban közzétett legújabb tanulmány szerint, s az olvasád az utóbbi öt évben még inkább felgyorsult.

 

A jégolvadás 2012 óta érezhetően felgyorsult, a műholdas adatok és más mérések alapján emiatt a tengerek szintje 7,6 millimétert emelkedett, ebből három millimétert az elmúlt öt évben – mutatta ki egy 84 szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányában az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését adta.

 

A jégvesztés 2012-ig évente 84 milliárd tonnát tett ki, míg 2012-től 2017-ig évente csaknem 241 milliárd tonna jég olvadt el. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt öt évben a jégolvadás gyorsasága megháromszorozódott.

 

 hirdetes_810x300  

A tanulmány szerzői szerint ezek az ismeretek kizárják az antarktiszi jég olvadásánák gyorsaságával kapcsolatos további kétségeket. „Úgy véljük, hogy ezek az adatok ijesztőek, de mindemellett arra késztetnek bennünket, hogy lelassítsuk a bolygónkat veszélyeztető globális felmelegedést“ – mondta Eric Rignot, aki már húsz éve a gleccserekkel foglalkozik.

 

Fotó: BBC

 

Az Antarktiszt 98 százaléka jéggel, illetve jégcsúcsokkal fedett, míg az óceánokkal körülvett kontinens jégrétege a Föld jégkészletének 90%-át, azon belül az édesvízkészlet 70%-át tartalmazza.

 

A szatelitfelvételeknek köszönhetően a szakembereknek most nagyobb rálátásuk nyílt az antarktiszi jégtakaró elhelyezkedésére. A jég 90 százaléka a kontinens keleti oldalán van, és a globális felmelegedés ellenére is stabil. A nyugati térségek azonban jóval érzékenyebbek. Az Antarktiszi-félszigetről, mely nyugatra található, már több mint 6500 négyzetkilométernyi jég csúszott a tengerbe.

 

Fotó: Business Insider India

 

Ha az antarktiszi jég teljesen elolvadna, 58 méterrel emelné meg a tengerek szintjét. „A meredek növekedés nagy meglepetés számunkra“ – mondta Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a Reutersnek. Sheperd szerint az Antarktisz jó úton van afelé, hogy 15 centiméterrel emelje a világ tengereinek szintjét 2100-ra, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést.

 

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály idején jóval több kárt okozhatnak – tette hozzá. A tengerszint-emelkedés veszélyeztet több nagyvárost New Yorktól Sanghajig, az alacsonyabban fekvő országokat a Csendes-óceánon, valamint Hollandiát.

 

BBC/Denník N

Nyitókép: Moment RF

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!