Nyitókép: Getty Images

 

Tudósok szerint egy hatalmas angolna lehet a skóciai Loch Ness tóban élő állítólagos gigantikus szörny, erre utal a tóból vett vízminták átfogó DNS-elemzése, amelyet csütörtökön mutattak be.

 

Nagyon nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, de őshüllőszerű szörnyetegre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak – mondta Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója.

 

  hirdetes_300x300   

„Az adatok nem szolgálnak információval az állat méretére vonatkozóan, de a DNS nagy mennyiségű előfordulása alapján nem zárható ki, hogy hatalmas angolnák élhetnek a legendák övezte tóban”

 

– mondta Gemmell.

 

A legnagyobb természetes nagy-britanniai víztározó különböző pontjairól 250 vízmintát vettek a kutatók. Az adatok átfogó képet adnak a tóban lévő életről a legkisebb baktériumoktól a legnagyobb állatokig.

 

Gemmel kiemelte: a tudósok már 1933-ban azt gyanították, hogy a tengeri szörny valójában egy angolna. Búvárok combnyi vastag és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek ellenére még soha senki nem fogott ki extrém méretű angolnát a Loch Nessből.

 

Több mint 1500 éve vélik úgy az emberek, hogy a skóciai tó sötét mélységében hatalmas szörny él. A Nessie-ről szőtt elméletek nagyon változatosak: egyesek a dinoszauruszok korának túlélőjének, mások fatörzsnek, halnak vagy egyszerűen különleges alakot formáló hullámoknak tartják az észlelések tárgyát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!