Nyitókép: euronews

 

Sokkoló számokat fedett fel a közvélemény előtt a bolíviai erdőtűz után a terepet bejáró környezetvédelmi szakemberek csoportja: eddig még nem látott, precedens nélküli mértékben pusztultak el az állatok az erdőtűzben.

 

Csak Santa Cruz térségében 2,3 millió állat eshetett a tűz fogságába és égett el elevenen. A végleges szám ennél magasabb is lehet, mivel a veszteségeket még nem véglegesítették.

A bolíviai szakemberek szerint az egyébként is kihalófélben lévő, elpusztult állatok listáján sok, kizárólag dél-amerikai faj is van: ocelot, jaguár, hangyászsün, tapír, láma, egyes kígyók, gyíkok és teknősök… a sajtó által nyilvánosságra hozott fotókon jól látszik, hogy milyen szörnyű véget értek.

 

 hirdetes_400x285  

A veszteség jóvátehetetlen

 

A veszteség azért is óriási, mert nemcsak az állatok, de a nekik élőhelyet biztosító területek is elpusztultak. Tucavaca, az egyik utolsó ilyen természetes rezervátumként ismert régió szinte teljesen semmivé lett, így a továbbiakban már nem tud menedéket nyújtani az állatoknak. Az itteni erdő mind élővilágát, mind elhelyezkedését tekintve egyedülálló volt, és ezt semmi sem pótolhatja.

 

„Az erdő teljesen elszenesedett, a károk visszafordíthatatlanok, soha nem lesz már olyan, mint korábban” –

 

mondta Sandra Quiroga, egyetemi tanár.

 

Szerencsére vannak olyan példányok, akiknek sikerült túlélniük a tűzvészt. Közülük sokat még állatorvosok kezelnek, de ez sem akadályozhatott meg két fotóst abban, hogy megörökítsék őket.

 

Csak augusztus hónapban 4 millió hektárnyi erdő és szavanna égett le az országban – a tűzek pedig még mindig nincsenek ellenőrzés alatt, sok helyen jelenleg is ég az erdő.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!