Virág
  • HUF: 361.00
  • USD: 1.19
  • 1 °C
  • 6 °C
Természet

A Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért

A környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

Nyitókép: www.breakfreefromplastic.org

 

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért – derül ki egy friss jelentésből, mely globális szinten méri fel a vállalatok műanyagszennyezését.

 

A felmérést a Break Free From Plastic-mozgalom végezte, melynek a Greenpeace is része. Az 51 országban 484 szemétszedő akció márkavizsgálatából kiderül: a szemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki.

 

6 kontinens mintegy 50 országában több mint 72 000 aktivista vett részt szeptemberben a Break Free From Plastic-mozgalom által második éve meghirdetett szemétgyűjtési akcióban, ahol összesen 476 423 darab műanyaghulladékot szedtek össze. A kezdeményezés célja, hogy a begyűjtött szemét vizsgálata alapján feltárja: mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyagszennyezéshez.

 

A Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által koordinált 2019-es jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyag hulladék előállításáért – 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.

 

Idén a márkavizsgálatban a Nestlé végzett a második, a PepsiCo a harmadik helyen. A lista első tíz helyén szerepel még sorrendben a Mondelēz International, az Unilever, a Mars, a Procter & Gamble, a Colgate-Palmolive, a Philip Morris, és a Chupa Chups-nyalókákat is gyártó Perfetti Van Melle.

 

A legtöbb a zacskó és a PET-palack

 

A márkavizsgálatból kiderül: a környezetben leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

 

A jelentés azt támasztja alá, hogy a cégeknek sürgősen cselekedniük kell, hogy megállítsák az általuk előidézett műanyagválságot. Azzal, hogy továbbra is az egyszer használatos csomagolóanyagokra támaszkodnak, csak még több eldobható műanyag kerül ki a környezetbe. Az újrahasznosítás nem megoldás erre a problémára. A Break Free From Plastic 1800 tagszervezete arra szólítja fel a nagyvállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását, és találjanak olyan innovatív megoldásokat, melyek nem termelnek szemetet”

 

– mondta Von Hernandez, a Break Free From Plastic-mozgalom globális koordinátora.

 

Nagyvállalatok a fő szennyezők

 

A műanyagszennyezéshez leginkább hozzájáruló vállalatok – a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo – többnyire eddig csak álmegoldásokat ajánlottak a műanyagválság felszámolására.

 

„Ezek a nagyvállalatok rendre olyan ígéretekkel állnak elő, mint a műanyag csomagolás papírral vagy bioműanyaggal való kiváltása. Ez továbbra is az eldobható kultúrát erősíti, nem pedig egy fenntartható, az újrahasználaton alapuló gazdaságot támogat, ezzel tovább halmozva a szeméthegyeket. Arról nem beszélve, hogy a valaha eddig összesen előállított műanyagnak csupán a 9%-át hasznosították újra világszinten: a többi égetőben, hulladéklerakóban vagy a természetben végezte”

 

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A vállalatok álmegoldásaival szemben a Greenpeace az újratöltést és újrahasználatot elősegítő valódi megoldásokat támogatja.

 

erdekesvilag.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket