Nyitókép: Správa NP Slovenský raj

 

 „Mi található egy folyóban? Minden, de elsősorban PET-palackok. Ezenkívül találunk benne autógumikat, kerékpárokat, ülőalkalmatosságokat, szőnyegeket, különféle tisztítószerek műanyag üvegeit, tégelyeket, fogkeféket, illetve fóliákat. Idén a legnagyobb kuriózumnak a bőrönd és a játék baba számított, a tavalyi évhez képest, szerencsére, hűtőt és autóroncsot nem találtunk“.

 

Ekképpen írta le a Hernádon uralkodó helyzetet Tomáš Dražil a Szlovák Paradicsomról készített jelentésében.

 

 hirdetes_810x300  

Október végén a park dolgozói néhány önkéntessel együtt szeméttisztító akciót szerveztek. Az akció során egy szigorúan védett, nehezen megközelíthető szakaszt tisztítottak meg. Az önkéntesek a Szlovák Paradicsom jellegzetes lépcsőin közlekedve szemetes zsákokba gyűjtötték a folyó hordalékában fennakadt szemetet.

 

Fotó: Správa NP Slovenský raj
Fotó: Správa NP Slovenský raj

 

A fegyelmezetlen turisták szintén a hulladékprobléma szerves részét képezik, de a rendetlenség fő forrását a Hernád folyásánál feljebb kell keresni.

 

„A nemzeti park felett elterülő településekről a Hernád folyó az áttörés kanyonjába viszi a hulladékot. Sokéves tapasztalatunk igazolja azt a tényt, hogy a hulladékok nagy része a patakok partján elhelyezkedő romatelepekről érkeznek. Ezek a szeméttel szennyezett patakok pedig a Hernád folyóba folynak bele“

 

– magyarázza Tomáš Dražil.

 

A ruzsíni víztározó. Fotó: FB/Michal Feik
A ruzsíni víztározó. Fotó: FB/Michal Feik

 

Hasonló a helyzet a Hernád alacsonyabb folyásánál is. A ruzsíni víztározó már régóta szeméttelepként ismert. A vízgazdálkodók most is több mint 3 000 tonna szemetet halásztak ki a vízből. Ilyen nagymértékű tisztítást utoljára 2015-ben végeztek.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!