Nyitókép: victoriafallstourism.org

 

A globális felmelegedés számlájára írható súlyos aszály miatt szinte teljesen kiszáradt a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés – számol be róla a HVG.

 

A Zambézi folyó nagy vízesése, a Viktória-vízesés nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, habár mostanában nem emiatt jelennek meg róla hírek: a vízesés szinte teljesen eltűnt a térséget hosszú ideje sújtó aszály miatt. A világhírű afrikai látványosságról több képügynökség, köztük az AFP is fotókat adott ki.

 

Aggasztó a helyzet, szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés
Kép forrása: hvg.hu

 

 hirdetes_810x300  

A HVG cikke azt írja, a soha nem látott szárazság a globális felmelegedés számlájára írható. A vízesés környezetét korábban sűrű, zöld növényzet borította, most több helyen csontszáraz sziklákat és köveket látni, a vízfolyam pedig rekordalacsony. A helyzet komolyságát a vízesés csendje is jól mutatja: máskor kilométerekkel arrébb is hallani lehetett, most viszont alig.

 

Kép forrása: hvg.hu

 

A Viktória-vízesést az Angola, Zimbabwe, Namíbia, Zambia és Mozambik területén keresztül folyó Zambézi folyam táplálja, normál esetben a víz százméteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny is kiegészíti. Ez most szintén nem látható. A vízesés közvetlen környékét nemzeti parkká nyilvánították korábban, 1989 óta az UNESCO-Világörökség része.

 

Kép forrása: hvg.hu

 

Zambia jelenleg a turizmus drámai csökkenésével küzd (idén 40 százalékkal kevesebben érkeztek az országba), és ezen a majdnem kiszáradt vízesés sem segít. A helyiek már afrikai Grand Canyonként hivatkoznak rá az egyszínű sziklás hasadék miatt.

 

HVG.HU

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!