Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Legyen akár nyár vagy ősz, érdemes ellátogatni a Mátyusföldre, ahol kellemes élményekkel gazdagodhatunk.

 

 

A természet látogatásra hívja az érdeklődőket. Mátyusföld látnivalóinak tárháza bőséges.

 hirdetes_810x300  

 

 

A régió népszerű turisztikai látványosságai közé tartozik a jókai cölöpös vízimalom, melyet a nyárias szeptember egyik napján látogattuk meg, hogy megmutassuk Tisztelt Olvasóinknak. Egy nagyon szépen kiépített helyszín fogadott minket.

 

Elmerengve gondolatainkban figyeltük a természet ajándékait: a gazdag alakzatokat, az állat- és növényvilágot. A vízisportok kedvelőinek sem kellett unatkozniuk, hiszen csónakázás remek lehetőség a környéken. Persze voltak, akik csónakázás közben a vízben is megmártóztak…

 

 

Az utoljára 1951-ben működő, s Közép-Európa egyedülálló vízimalomjának terveit okleveles mérnök és építési vállalkozó, Visnyovszky A. (Budapest) készítette. Elsőként hajómalomként működött, négy méter átmérőjű kereke egykor egy malomkövet hajtott. A későbbiekben ezt átalakítottak a mai alakjára, így vált belőle cölöpös malom. Az átépítési munkálatokra az 1899. augusztus 30-i engedély alapján kerülhetett sor. Hét évvel később el is kezdődött az őrlési tevékenység Jókán, s egészen 1951-ig folytak a munkálatok.

 

 

A vízimalom udvarán található kisskanzenban megtekinthetők a korhű mezőgazdasági gépek is.

 

 

Remek úticél minden látogató számára. A természet nyugalmat áraszt, s megfelelő pihenőhely a turisták számára. A víz, a fák, a virágok mind-mind azt tükrözik, hogy az élet szép!

 

 

Becsüljük meg Mátyusföld kincseit, látogassuk többször is az év minden szakaszában!

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízimalomról szóló rész forrása: muzeumgalanta.sk

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!