Nyitókép: sme.sk

 

A téli időszakban a természet a Magas-Tátrában sokkal sérülékenyebbe, ezért az emberek érzékeny hozzáállására van szükség.

 

Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója szerint fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a szezonális zárást és ne zavarják azokat az élőlényeket, amelyek téli álmot alszanak, illetve a tél megpróbáltatásaival harcolnak.

 

 hirdetes_300x300  

Az igazgató szerint ebben az időszakban a tűzijátékok, a drónok, a helikopterek, a kijelölt területeken kívül közlekedő síalpinisták, a turisták, illetve a szabadon engedett kutyák is megzavarhatják a tátrai állatokat.

 

A zergék a zuhanások következtében pusztulnak el

 

Majko szerint a téli időszakban több állat is sérülékenyebb a Tátrában. A tátrai fauna tipikus példányai, a hegyi zergék, a legmagasabb vidékeken élnek, ahol folyamatos szélnek, esőnek és hónak vannak kitéve.

 

„A légi hegyimentés során a helikopterek stresszt okoznak a zergéknek, akik rémültükben megcsúszhatnak és lezuhanhatnak a szakadékba. A zergék számára az emberek is veszélyt jelentenek, megzavarják őket, a zergék pedig futásnak erednek, amivel feleslegesen pazarolják a zsírtartalékukat, így elpusztulhatnak“

 

– mondta az igazgató.

 

A drónok elsősorban a madarakat veszélyeztetik

 

A szirti sasok és sólymok nem repülnek el melegebb országokban, hanem a Tátrában maradnak. Maguk mellett vannak az idén született utódaik, akikről télen gondoskodnak és vadászni tanítják őket. Az utóbbi években számukra a legnagyobb problémát a drónok jelentik.

 

„Arra szeretném kérni a látogatókat, hogy ne használjanak olyan berendezéseket, amelyek a nemzeti parkban tilosak. A drón stresszhelyzetbe hozhatja a zergéket, akik azt hiszik, hogy valamilyen ragadozó közeledik, a sasokban és a sólymokban pedig azt az illúziót keltheti, hogy valaki megzavarta a területüket és megtámadhatják őket“

 

– tájékoztatott Majko.

 

A mormoták álmát a kutyák zavarhatják meg

 

Novembertől téli álmot alszanak a mormoták is. Az odúikat fűvel és kövekkel fedték be, hogy így teleljenek át hat hónapot.

 

Az igazgató szerint fontos, hogy az emberek ne engedjék szabadon a kutyáik, akik megpróbálhatják kikaparni a lyukból a mormotákat, megkergethetik a zergéket, illetve különféle betegségeket és parazitákat hozhatnak a magashegyi környezetbe.

 

Figyelmeztetés a síalpinistáknak

 

A Magas-Tátrában olyan értékes fajdfélék is élnek, amelyek rendkívüli veszélynek vannak kitéve.

 

 „A nyírfajd hagyja, hogy a törpefenyők közt behavazódjon, a földben kialakít egy kis gödröcskét, a hó pedig izolálja. Ezért is kérjük az embereket arra, hogy tartsák tiszteletben azokat a helyeket, amelyeket a síalpinistáknak kialakítottunk. Amennyiben az emberek olyan szabad területen mozognak, ahol nem szabadna, elpusztíthatják ezeket a hó alatt telelő madarakat“

 

– hangsúlyozta Majko.

 

A tűzijátékot felejtsék el

 

Mivel közeledik a szilveszter, ezért Majko arra kéri az embereket, hogy tűzijáték nélkül menjenek a Tátrába elbúcsúztatni az óévet. Az érzékeny hallórendszerrel rendelkező vadon élő állatok számára ez az éjszaka szörnyű stresszt jelent.

 

„Az ilyen hangos ünnepségek nem tartoznak a természeti parkokba, beleértve a TANAP-ot is, ezért törvény tiltja őket. A hangeffektusok megijesztik a zergéket a téli pihenésük idején, ezért a veszély miatt menekülőre fogják, és a kedvezőtlen területen futásnak erednek, ami sérülést, lavinaomlást és a rémült zergék halálát jelentheti“

 

– magyarázta az igazgató.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.