Nyitókép: gemenczrt.com

 

Megérkezett az első fekete gólya a Gemenci-erdőbe, a fokozottan védett madár egyede kedd reggel az erdő bekamerázott fészkét foglalta el – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

 

Az Afrikából érkezett gólya 7 óra 16 perckor foglalta el a fészket, ezután körülbelül fél óráig takarította azt, majd feltehetően élelem után repült – tudatta Gemenci Ökoturisztikai Központ.

 

 hirdetes_810x300  

Csontos Péter, az erdőgazdaság osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a madár nincs begyűrűzve, de valószínűleg a tavaly itt fészkelt gólya tért vissza, mert általában ugyanazok a párok használják a fészkeket.

 

 

A bekamerázott fészekben – a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően – már kilencedik éve folytatódhat a fekete gólyák tudományos megfigyelése. A fészekben 2013 óta 31 tojást raktak a madarak, és 13 fióka repült ki onnan.

 

Közölték, hogy az erdőgazdaság 2021-ben nem indítja el a fészekről az internetes közvetítést, de weboldalán és ökoturisztikai központjának hivatalos Facebook-oldalán rendszeresen beszámol az ott történő eseményekről.

 

Magyarországon mintegy 380– 420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül negyven pár Gemencen. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.