Iván
  • HUF: 350.34
  • USD: 1.19
  • 21 °C
  • 31 °C
Mindennapjaink

Különféle kórokozókat hordozó ázsiai invazív szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

A szóban forgó ázsiai szúnyogfajt Pozsonyban, Kassán, Eperjesen és Zólyomban is megfigyelték.

Nyitókép: wikipedia.org

 

Az invazív szúnyogfajok 2020-as megfigyelése során új fajt találtak Szlovákiában. A faj az Ázsiában őshonos Aedes japonicus japonicus.

 

Ennek a szúnyogfajtának az előfordulása nemcsak a biodiverzitásra van befolyással, hanem egészségügyi hatásai is lehetnek, mivel az invazív szúnyogok sokféle kórokozó hordozói.

 

Ez a faj olyan, hazánkban még nem ismert vírusokat is képes terjeszteni, mint a japán agyvelőgyulladást okozó vírus, a chikungunya vírus, a dengue- vagy akár a Zika-vírus.

 

A régióban különösen nagy kockázatot jelent a Szlovákiában már jelen lévő kórokozók, például a nyugat-nílusi vírus terjedése, amelyet elsősorban az ország déli részén észleltek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Vetrecin Čeplíková, a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának PR-menedzsere.

 

Viktória Čabanová, a Biomedikai Központ szúnyogszakértőjének elmondása szerint figyelemmel kísérik az invazív szúnyogfajok előfordulását Szlovákiában. Mint mondta, megfigyeléseik szempontjából nagyon fontosak az olyan behozatali helyek, mint a repterek és az autópályák.

 

„Az invazív szúnyogfajok természetes környezetben a peterakáshoz a fák odvait keresik meg, ezért nem meglepő, hogy az új térségekben is hasonló odvakat, üregeket keresnek. A tojásaik a gumiabroncsokon megakadó vízen keresztül érkezhetnek az országba“

 

– mondta Čabanová.

 

A szekértő szerint az új területen a szúnyog bármilyen vízzel telített edényben képes lepetézni.

 

A Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központja a TASR-nek megerőítette, hogy a szóban forgó ázsiai szúnyogfajt Pozsonyban, Kassán, Eperjesen és Zólyomban is megfigyelték.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. jún. 11. 12:30

Autó gumikon? 🤣🤣 Ekora baromságot kiaz a huje aki Ázsiából autóval utazik ide? Inkább úgy tűnik hogy a sok Ázsiai boltokban árult banbusz csemeték vagy pedig cserepes viragog földjeben meg ott Ázsiában lepetezik berakodaskor mert ugye a banbuszfajok víz igényesek és így könnyen bejut Európába! Ezt az állítást már vagy 6 éve halodtam és igaz!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket