Július 24-25-én rendezték meg az úgynevezett „Avatud Talude Päev”-et, tehát a Nyitott Farmok, vagy Nyitott Tanyák Napját, ami egy egész Észtországon átívelő családi rendezvény. A kellemesen meleg júliusi hétvégén kicsiknek és nagyoknak lehetősége támadt ellátogatni különféle tanyákra és gazdaságokba.

 

A két nap során olyan programokon vehettek részt az érdeklődők, mint a farmon élő állatokkal és az őáltaluk adott termékekkel való ismerkedés, nagyok számára gin-kóstolás egyenesen a főzdéből, vagy az Észtország díjnyertes borait adó szőlőtőkék megcsodálása.

 

Rengeteg családot vonzott az esemény

 

A farmok közötti navigálást egy nyomtatott, de interneten is fellelhető térkép segítette elő, ami megyénként felsorolta, hol milyen gazdaságot találhatunk, egyben azt is feltüntetve, hogy az adott helyszínen mire számíthatunk – állattartás, kertészkedés, borászat, tejüzem, kézműveskedés, és így tovább.

 hirdetes_300x300  

 

Számos lehetőség nyílt az állatok megsimogatására és megetetésére

 

A teljesen ingyenes rendezvény többezer embert vonzott, hiszen bár az észtek alapvetően vagy önmaguk is vidékiek, vagy a városiaknak van legalább egy kis tanyasi nyaralójuk, és nem távolodtak el annyira a vidéki élettől, azért az olyan érdekességek, mint a „Viinamärdi talu”-n látható mozzarella sajtkészítés (ugyanis a farmot egy észt-olasz házaspár tartja fent), vagy egy husky- és alpakafarm („Paasiku Koertemõis”) megtekintése mindenkinek újdonságnak számít.

 

Sokan életükben először láttak alpakákat
A huskyk meglátogatása az egyik legnépszerűbb program volt – de sajnos csak a ketrecen keresztül

 

Az esemény során megannyi házi terményt is megkóstolhattunk: ihattunk kecsketejjel készült kapucsínót, de vihettünk haza észt fehér- és vörösbort is – ugyanis az elmúlt években a globális felmelegedés hatására Észtországban is lehetővé vált a szőlőtermesztés – bár nagyrészt természetesen csak üvegházakban. A „Key Hobumajandus” tanyán pedig megismerkedhettünk gyönyörű, az észt őshonos lófajjal – köztük egy szőke, kékszemű szépséggel is.

 

A szőke-kékszemű hátas

 

Bizonyos tanyákon füstölt sonkát, tojást, mézet, különféle kézműves mártásokat készíthettünk, máshol inkább a rengeteg féle állattal való ismerkedés és simogatás volt a fő program – a „Suureoja talu”-n láthattunk juhokat, kosokat, többféle szarvasmarhát, egészen apró bárányokat, juhászkutyákat, pávát, pulykát, és sokszor a látogatók között szabadon legelésző kecskéket is.

 

A különféle szarvasmarhák látványa nemcsak a gyerekeket nyűgözte le

 

Az esemény egyszerre volt szórakoztató és nagyon tanulságos is – betekintést kaphattunk az elsősorban állattartásból és mezőgazdaságból, vagy épp kézműveskedésből élő családok és személyek mindennapjaiba, és a vidék egy új oldalát mutathatta meg. A képek magukért beszélnek!

 

Szöveg és fotók: Katona Vica

 

Galériánk megtekinthető itt:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.