Nyitókép: National Geopgraphic

 

A kiváló vízminőségű Dráva folyónak van egy különleges szakasza, az úgynevezett magaspart, melyet gyakran emlegetnek a magyar „Grand Canyonként”.

 

A heresznyei magaspart, amelynek függőleges löszfala 30-40 méter magasról szakad le, ugyan nem versenghet a Colorado folyó fölé magasodó 1800 méteres kőfallal, ám így is igazi látványosság.

 

A heresznyei magaspart függőleges löszfala 30-40 méter magasról szakad le. Kép forrása: National Geographic

 

 hirdetes_300x300  

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén a folyót Őrtilos és Heresznye között hol meredeken, hol pedig lankásabban kíséri az úgynevezett magaspart, azaz a hullámteret természetes módon határoló partalakulat. A heresznyei függőleges löszfal különleges élőhely, messziről vonzza az otthonra vágyó gyurgyalagokat, parti fecskéket, jégmadarakat, seregélyeket. Bár a seregélyek igazi kedvelt helye az ártéri fák odúja, itt a löszfal üregeit választják költőhelyül.

 

Gyurgyalag. Kép: National Gegraphic

 

A környék Közép-Európában is egyedülálló természeti környezet, a háborítatlan élőhely és a táplálékban gazdag terület még a szomszédos kavicszátonyokon fészkelő, hazánkban védettséget élvező madarakat is vonzza. Fészkel itt kis lile, billegető cankó, a fokozottan védett küszvágó csér és kis csér is.

 

Ősz elején azonban még népesebb madársereglet látható a területen, vándorútjuk során sokan itt gyülekeznek, megpihennek az újabb útszakasz előtt. A Dráva mentén számos madárvédelmi és természetvédelmi területet találhatunk, ráadásul sok hely látogatható is.

 

A Dráva a Tiroli-Alpokban ered, hazánk területét Őrtilosnál éri el, és Mattynál, mintegy 170 kilométer után hagyja el az országot.

 

Az 1996-ban alapított Duna–Dráva Nemzeti Park madárszámlálási adatai szerint több száz ritka madárpár fészkel itt. A terület az Európai Unió egységes természetvédelmi rendszere, a Natura 2000 hálózat tagja, amelynek rendeltetése, hogy a fontos, illetve veszélyeztetett fajok és élőhelyek hosszú távú fennmaradását biztosítsa.

 

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!