Nyitókép: Körkép.sk

 

Február az évszakváltások szerint a tél utolsó hónapja, ennek megfelelően ősi magyar nevén jégbontó havának nevezik.

 

Úgy tűnik azonban, jelenleg nem igazán van mit bontani, hiszen jég sehol a környéken. Az utóbbi héten tíz Celsius-fokkal haladta meg a maximum hőmérséklet az ilyenkor szokásosat. A nappali csúcshőmérséklet a Duna mentén 11–15 fok között mozgott, aminek köszönhetően a tél végi időszakban kora tavaszi langymelegben volt részünk.

 

 hirdetes_300x300  

Bár Mátyás napjának környékén már a gomolyfelhők közül ritkábban bújt elő a napfény, ám a langymeleg még megmaradt, így egy jó kirándulásra is lehetőség adódott – megszemlélni melyik arcát mutatja felénk a természet.

 

 

Mert hát Mátyásnak ilyenkor elég sok dolga akad, állítólag ő varázsolja vissza a madarak énekhangját, ám a legismertebb foglalatossága mégis a jégtörés.

 

A komáromi Holt-Vágot választottuk úti célul, melynek víztükre játékosan hullámzott a tavaszias lenge szélben, rajta hattyúk és vadkacsák ringatóztak a vízben, eleség után kutatva.

 

Semmi nyoma itt a télnek, főként jégnek, nem tudni, Mátyás min fog munkálkodni, ám évszázadok óta úgy hírlik, ha nem talál, csinál. Mármint jeget.

 

 

Jeget olvaszt Mátyás, hogyha talál, s ha nem talál, akkor bizony csinál!

 

A közmondás második része arra a népi megfigyelésre utal, hogyha túl korán érkezik a tavasz, akkor bizony nem lesz tartós, nem az igazi, megmutatkozik még a tél foga.

 

Nos, jelenleg az időjárás-előrejelzés is ezt látszik alátámasztani, a hétvégére állítólag lehűl az idő, szombaton egy markáns hidegfront ér el bennünket, és az éjszakai fagyok is visszatérhetnek.

 

 

Mátyás napján azonban ezt még nem igazán érezni. A hattyúk tavává szelídült hajdani folyóvíz környéke csöndes, alszik még a táj, csupán néhány madár trillázik remélve az eljövendő tavaszt, és itt-ott, csöndességet kereső természetkedvelők sétálnak a kitaposott ösvényeken.

 

Február 24. egyéként Szent Mátyás apostol ünnepe, aki Betlehemből származó tudós ember volt, és vértanúságot szenvedett Krisztusért. Bárddal oltották ki az életét, ezért ábrázolják őt kezében szekercével, kivégzésének eszközét pedig a népi képzelet a saját kezébe adta, hogy azzal hasznos dolgokat cselekedhessen. Így alakult tehát, hogy Szent Mátyás, mint Jégtörő, egyben az ácsok és mészárosok védőszentjévé is vált.

 

 

Buday Mária   
A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!