Az elmúlt hetven évben korszerű autópálya és lakótelep épült Pozsonyligetfaluban (Petržalka), nem messze a tömegsíroktól. Ott, ahová 1945 nyarán a csehszlovák hadsereg katonái lőtték a felvidéki német és magyar lakosságot. Dunajszky Géza helytörténész szerint jelöletlen tömegsírban nyugszik az a 90 magyar levente is, akik Drezdából hazafelé tartva Ligetfaluban lelték halálukat.

 

A Magyar Televízió Kárpát Expressz című műsorának  január 16-i témája a Pozsonyligetfalui vérengzés volt.

Dunajszky Géza helytörténész szerint jelöletlen tömegsírban nyugszik az a 90 magyar levente is, akik Drezdából hazafelé tartva Ligetfalun lelték halálukat.

 

 hirdetes_810x300  
Dunajszky Géza
Dunajszky Géza, a Pozsonyligetfalui Emlékmű-előkészítő Társaság tagja, a megemlékezés egyik főszervezője, aki a feltáró munkákat vezette. Kép: Körkép.sk

 

Egyértelmű háborús bűnről van szó – mondta az M1 Kárpát Expressz című műsorában Callmeyer Ferenc, aki annakidején Drezdából a leventékkel indult útnak,  ám egy bombázást követően elszakadt a csapattól és kalandosan ugyan, de végül hazaért.

 

Egész családokat irtottak ki – mondta a műsorban Szabó József civil történelemkutató. Hozzátette, gyerekeket és csecsemőket is agyonlőttek. Mindenkit, akik ennek a szörnyű eseménynek az emlékét tovább tudták volna vinni.

 

A pozsonyligetfalui emlékmű
A pozsonyligetfalui emlékmű. Forrás: Körkép.sk

 

A kivégzések elkövetői azt gondolták, hogy szörnyű tettük örökre rejtve marad. Ám 1947-ben bírósági eljárás indult egy pozsonyi férfi meggyilkolása miatt, akit a vagyonáért öltek meg. A szálak Ligetfaluig vezettek. Különös módon a bíróság csak egyetlen ember meggyilkolásával összefüggésben indított bűnvádi eljárást, miközben a tanúvallomásokból, illetve a tömegsírokban az exhumálások során megtalált holttestekből egyértelműen kiderült, hogy tömeggyilkosságról van szó – hangsúlyozta Szabó József.

 

A ligetfalui haláltábor vezetőit, Berdich Smetanat, Eduard Kosmelt és Jozef Jancsót a bíróság elsőfokon elítélte, másodfokon azonban felmentette őket.

 

A civil történelemkutató azt mondta, hogy olyan törvényt fogadtak el, amely büntetlenséget biztosított a csehszlovák államiság megszűnése és 1945 októbere között elkövetett, egyébként bűncselekményeknek számító esetekben.

 

A BS-6 Fűzfa erőd
A BS-6 Fűzfa erőd, melynek tetejéről legyilkolták az áldozatokat. Kép: Körkép.sk

 

A tömeggyilkosságok kitervelői és elkövetői tehát megúszták, valamennyien ágyban, párnák közt haltak meg. Volt, aki később fényes katonai, majd tanári karriert futott be a kommunista Csehszlovákiában, és volt, aki Izraelben talált menedéket.

 

Ezzel szemben az ártatlan felvidékiek kivégzése, a ligetfalui népirtás, 70 évig felejtésre volt ítélve. Nem része a közösségi emlékezetnek ez a tömeggyilkosság – jegyezte meg Szabó József.

 

Az MTV Híradójában leadott felvétel megtekinthető a hirado.hu oldalán illetve az alábbi videón:

 

 

Kapcsolódó cikkünk az emléktáblaavatásról  itt olvasható.

 

hirado.hu

Nyitókép: ujszo.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!