Szeptember 28-án ünneplik a Cseh Köztársaságban a cseh államalapítás napját. Ezen a napon halt meg ugyanis I. (Szent) Vencel (Václav) fejedelem, aki a modern Csehország megbecsült fő védőszentjének tekinthető.

 

A kereszténység terjesztésén fáradozott

 

Vencel 907 körül Csehországban született, a cseh Přemysl uralkodóház sarjaként. Atyja, Vratiszláv (Vratislav) herceg a csehek második keresztény uralkodója volt; édesanyja, Drahomíra hercegnő keresztény volt ugyan, de lelkületében pogány szellem élt. Vencelre nagy hatással volt Vratiszláv édesanyja, Ludmila, akit később szentként tisztelt az Egyház. Neki köszönheti keresztény neveltetését is.

 

svaty_vaclav_a_svata_ludmila_-_glass_window
Fotó: nemcsakpraga.blogspot.sk

 

 hirdetes_400x285  

922-ben vette át az ország vezetését, udvarát pedig nyugatról jött papokkal és szerzetesekkel népesítette be, akik magukkal hozták a német királyság kormányzásának mesterfogásait is. A nyomor és műveletlenség enyhítésén fáradozott. Templomalapításai a kereszténység terjesztésével együtt a műveltség terjedését is széles körben elősegítették.

 

Legnagyobb ellenségének öccse számított

 

Ítéleteiben igazságos, felebarátai iránt irgalmas, önmagával szemben szigorú ember volt. Uralkodóként is személyesen is gondozta a betegeket és a nyomorultakat, éjszakánként mezítláb járta a templomokat, ahol virrasztott és zsoltárokat imádkozott. Az Oltáriszentség iránti tiszteletből apródaival maga aratta, csépelte és őrölte a búzát, amiből ostyát sütöttek, ő szüretelte, préselte és gondozta a bort, ami az oltárokra került. Emiatt lett a szőlők, szőlőhegyek patrónusa. Ünnepnapja is a szüreti hetekre esik.

 

2011_20_04q2
Szent Vencel lovas szobra (fotó: owl.hu)

 

Népe örömmel fogadta szent királya vezetését, ám a pogányságot ápoló ellenségei növekvő haraggal figyelték, ahogy Vencel keze nyomán megerősödik a kereszténység országukban. A nagyurak azt rótták föl Vencelnek, hogy a német királyság felé húzó politikájával elárulja a cseh nemzetet. Ellenségei Vencel öccsében, Boleszlávban találtak nekik tetsző vezérre, aki örömmel vette a lázadók által fölkínált hatalmat.

 

Vencelt halála után egész Európában vértanúként tisztelték

 

Vencel (feltételezhetően) 935. szeptember 27-én Boleszláv meghívására Altbunzlauban ünnepelte a Szent Kozma és Damján-templom dedikációs ünnepét, melyet ő építtetett a két szent tiszteletére. Másnap reggel misére sietett, ám a templom kapuja előtt Boleszláv és néhány embere várta. Boleszláv nyájasan üdvözölte bátyját, majd kardot rántott, és a fejére sújtott. Vencel, a csapást kivédve, e szavakkal taszította földre öccsét: „Bocsássa meg neked az Úr, öcsém!” Elmenekülni azonban nem tudott, mert a Boleszláv kíséretében lévők rárontottak és megölték.

 

koponya-denik
Szent Vencel koponyája (fotó: deník.cz)

 

Vencelt halála után vértanúként tisztelték nemcsak Csehországban, hanem hamarosan egész Európában is. Holttestét még I. Boleszláv uralkodása alatt vitték át Prágába, az általa alapított Szent Vitus-templomba. A csehek Szent Vencel családjának tekintik magukat, és Vencel koronája a nemzet szimbóluma. Ünnepét 1670-ben vették föl a római naptárba, szeptember 28-ára.

 

Ha nagy veszély közeledik…

 

Csehországban számtalan helyen találkozhatunk Szent Vencel nevével, róla készült művészeti alkotásokkal. Országszerte neveztek el róla tereket, utcákat, közintézményeket, állítottak alakját megjelenítő szobrokat, amelyek között talán a legismertebb a prágai Szent Vencel téren látható lovas szobra. A legenda szerint ha nagy veszély közeledik a lovas szobor megelevenedik, a fejedelem ellovagol a Blaník dombhoz és felébreszti a hosszú álmukat alvó lovagokat, és velük együtt kel a cseh nép segítségére.

 

Magyar Kurír

Nyitókép: szallaspraga.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!