1990 márciusában az akkor még 52 százalékban magyarok által lakott Marosvásárhelyen a helyi értelmiség és az egyszerű munkás nép tüntetni kezdett az anyanyelvi oktatás megteremtéséért. Ennek következtében a Vatra Romaneasca román soviniszta szervezet az állam hathatós segítségével környékbeli románokat szállított a városba, akik feldúlták azt és rátámadtak a mindaddig békésen tüntető magyarokra. Ezzel kezdetét vette az azóta Fekete márciusnak nevezett eseménysorozat.

 

A több napig tartó zavargásoknak március 21-én lett vége, amikor a környező falvakból megérkezett a magyar erősítés és kiverték a városközpontból a románokat. Ezután a hadsereg bevetésével helyreállt a rend. A mai napig megoszlanak a vélemények arról, ki robbantotta ki a zavargást. Későbbi vallomások és bizonyítékok azt támasztják alá, hogy elsősorban a Securitate tehető felelőssé, nem utolsósorban pedig a román állam, amely ezzel is próbálta az országban sokasodó gondokról elterelni a figyelmet.

 

Kép: vasarhely.ro

 

A harcoknak 5 halottja (3 magyar, 2 román) és 278 sérültje volt, ám csak magyar és cigány részről vontak felelősségre embereket. Mind a felbujtók, mind az elkövetők román részről büntetlenül maradtak.

 hirdetes_810x300  

 

A csata

 

A legnagyobb csatára március 20-án került sor, Marosvásárhely főterén. A délelőtti órákban a több tízezres magyar tömeg ekkor még pár tucat románnal állt szemben. Délutánra megkezdték a románok szisztematikus utaztatását a városba, több mint 8 busszal, autóval, teherautóval érkeztek, többségében holt részeg bányászok, kézi szerszámokkal felszerelkezve.

 

Ekkor áttörték a két tömeg között lévő rendőrkordont és a puszta kézzel védekező magyarokra támadtak. A téren állóháború alakult ki, miközben folyamatosan érkezett az erősítés mindkét részről. Előző napon történt, mikor az RMDSZ székházát körülvették a csőcselék és a bent rekedt 75 fő a kint lévő hadsereg szavában bízva szabad és sértetlen eltávozást remélve kijött az épületből. Ekkor a tömeg rávetette magát a kijövőkre és Sütő András erdélyi író is ekkor vesztette el fél szeme világát és több bordáját is eltörték.

 

Kép: barankovics.hu

 

Este 8 óra után 50-60 fős csoportokban megérkeztek a magyar nemzetiségű hidegvölgyi cigányok. Ekkor vált híressé a kiáltás:

 

„Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok”

 

22 óra után a Nyárád menti és Szováta környéki székelyek megérkezésével a magyarok javára dőlt el a küzdelem. A zavargásoknak a román ejtőernyősök és elit gyalogos alakulatainak a megérkezése vetett végett.

 

Kép: erdelyriport.ro

 

Az események után Marosvásárhely lakossága csökkent, számos magyar hagyta el inkább a várost külföldre, vagy Magyarországra költözve. A legutóbbi népszámlálási adatokból kiindulva a város magyar lakossága kisebbségbe került.

 

Az események mélyre ható kivizsgálása a mai napig nem történt meg.

 

Dian Csaba

 

Nyitókép: hetek.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!