Történelem

Egyedülálló fényképek kerültek elő Jozef Tiso bírósági tárgyalásáról

A Csehszlovák Köztársaság Nemzeti Bírósága 70 évvel ezelőtt, 1947. április 15-én ítélte halálra Jozef Tisot, az 1938–1945 közötti fasiszta bábállam, az első Szlovák Köztársaság elnökét. A pozsonyi tárgyaláson Tiso mellett Ferdinand Ďurčanský halálos ítéletét is kimondták. A TASR hírügynökség egyedi fotókat tett közzé a tárgyalásokról: 

 

felvétel a tárgyalóteremből. 1946.12.2

 

 

Pere 1946. december 2-a és 1947. április 15-e között zajlott le Pozsonyban a Nemzeti Bíróság előtt, teret adva az akkori politikai erők kampányainak. A szlovák néppárti erők – Szlovákiát éltetve – felmentéséért emeltek szót, de ez valószínűleg csak erősítette a baloldal illetve a csehek, “csehszlovákok” eltökéltségét elítélésében.

 

felvétel a tárgyalóteremből. 1946.12.2

 

A Tiso-per anyagai meghökkentő tényről tanúskodnak: mint fővádlott, a per folyamán egyetlenegyszer sem vallotta magát akárcsak részben is bűnösnek, semmiféle felelősséget nem vállalt a Szlovákiában 1938 októbere és 1945 márciusa között tapasztalt negatív jelenségekért és rémtettekért, s egy pillanatig sem kételkedett politikájának és tetteinek helyességében. Büszkén jelentette ki, hogy a bíróság által feltárt tények ismeretében is – az adott körülmények között – ugyanúgy cselekedne, ahogy az állam és a párt első embereként cselekedett.

 

felvétel a tárgyalóteremből. 1946.12.2

 

A tárgyaláson Alexander Mach minisztert is elítélték

 

Rengeteg tanút meghallgattak az ügyben, itt éppen egy 15 éves kisfiú tanúskodik, akinek a németek lelőtték az édesapját, édesanyját és 5 rokonát. 1947.2.24

 

A pert 1947. április 15-én lezáró ítélet szerint Jozef Tisót halálra ítélték, miközben vádlott-társa, Alexander Mach harminc évet kapott (1968-ban amnesztiával szabadult). Kegyelmi kérvényét a Szlovák Nemzeti Tanács Elnöksége elutasította (tizenhét miniszter a kegyelem elutasítása, hat pedig a megadása mellett döntött – a párton kívüli külügyminiszter, Jan Masaryk nem szavazott). Beneš elnök a kegyelmi kérvényt nem írta alá, s Tisót 1947. április 18-án reggel kivégezték.

 

Dr. Ondrej Škrábik besztercebányai érsek tanúskodik. 1947.1.9

 

Tiso konzultál az ügyvédeivel. 1947.12.2

 

Teraz.sk , Wikipédia
képek: Teraz.sk/TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket