Az atombomba atyja, mániákus fizikus, aki Einsteinnel teázott szlovák volt. A bevezető címet egy fekete-fehér képpel illusztrálták. Távirati stílusban egy honi internetes hírportál osztotta meg mindezt a napokban. Egy mondat tele hamis állításokkal, vizsgáljuk meg őket.

 

A fent említett úriember nem más, mint Teller Ede. Nem az atom, hanem a hidrogénbomba atyja. Az internet világában a szerző két kattintással mindezt gyorsan tisztázhatta volna. Az sem elhanyagolható tény, hogy a képen nem ő, hanem Szilárd Leó látható, aki kora szintén nagy lángelméje volt. De mégsem Edward Teller, ahogy a cikkíró tovább ecseteli.

 

Egy tollvonással szlovákosítanak

 

 hirdetes_810x300  

Ma Magyarország egyszerűsítette a honosítási kérelem feltételeit, de még így is jó pár dokumentummal kell igazolni magyar őseink mivoltát és legalább három hónap elbírálási idő után válhatunk papíron is magyarrá. A szlovák történeti, vagy csak szenzációhajhász „újságírás” egy tollvonásnyi egyszerűséggel elintézi mindezt.

 

Ronald Reagan és Teller Ede. Kép: flickr.com

 

Ahogy a cikk is ecseteli, Teller apja a mai Szlovákiához tartozó Érsekújváron született és ezen az alapon be is emelték őt a történelmük arcképcsarnokába Jedlik Ányos, Benyovszky Móric, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos és még sokan mások mellé. Tény, aki anno az Osztrák-Magyar Monarchia területén látta meg a napvilágot, nem mind volt magyar nemzetiségű, de ez fordítva is igaz. A mai Szlovákia határain belül születettek sem voltak mind szlovákok. Sőt!

 

[stw]

 

Egy ilyen fiatal állam, mely szinte a semmiből került fel Európa térképére, még mindig keresi önmagát, híres nagyjait, dicső múltját. Ezeréves közös történelmünket mélyen elhallgatják, a gyerekek az iskolákban pár sorban letudják Uhorsko (Magyar Királyság) zivataros évszázadait.

 

Mítoszgyártás, mély hallgatózás

 

Ugyanitt viszont rengeteg ellentmondással, mítosz, legendák gyártásával találkozunk, ami rendkívül kártékony a két nemzet közötti párbeszéd szempontjából. Történelmi emlékhelyeinket, várainkat, kastélyainkat kisajátítják, az idelátogató turistáknak ügyes marketingfogásként szlovákként tálalják, mély hallgatózásba burkolózva a magyar vonatkozásokról.

 

A történelem tényeken és nem álmokon alapul. Addig, amíg a szomszéd kertjét dézsmálva a sajátjukként árulják az almát a piacon, nehéz lesz jó szomszédként közös nevezőkre jutni.

 

Dian Csaba

 

További ajánlott írások:

 

Tetten ért elszlovákosítás: Így lett Gróf Benyovszky Móricból Móric Beňovský

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.