Több mint hetven évvel a második világháború vége után az ENSZ olyan egyedi anyagokat fog a nyilvánosságra hozni, amelyekből kiderül, hogy a szövetségesek 1942 decemberétől tudtak a holokauszt létezéséről.

 

A Wiener Library, amely a zsidók genocídiumának tanulmányozásával foglalkozik, ezen a héten pénteken 900 gigabájtos tanulmányt tesz közzé PDF formátumban. Az eredeti dokumentumokat eddig az ENSZ New York-i székházában őrizték – adta hírül a Deutsche Welle.

 

Ezek a dokumentumok felölelik a „feljegyzéseket az állítólagos háborús bűnösökről, az ellenük felhozott vádiratokat, a találkozók jegyzőkönyveit, jelentéseit, a levelezést, a bírósági átiratokat és egyéb ezzel kapcsolatos anyagokat” – írja a Wiener Library.

 

 hirdetes_400x285  

Dan Plesch brit történész szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján “jelentős fejezeteket írhatnak át a történelem tankönyvekben” – írja a The Guardian napilap.

 

Fotó: mek.oszk.hu

 

Pontos leírások a koncentrációs táborokról

 

Napvilágra kerül ugyanis az a tény, hogy a szövetségesek 1942 december óta tudtak a holokauszt létezéséről. Ezzel szemben eddig az a meggyőződés volt az uralkodó, hogy a szövetségesek a koncentrációs táborok létezéséről csak akkor szereztek tudomást, amikor az európai országok felszabadításakor a helyszínen felfedezték őket.

 

Kiderült, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia ebben az időszakban (1942-ben – szerk. megj.) tudatában volt annak, hogy legkevesebb kétmillió zsidót megöltek, és további ötmillió közvetlen életveszélyben van. A további dokumentumok rámutatnak arra is, hogy a lengyel emigráns kormány nagyon pontos leírásokat nyújtott az auschwitzi és treblinkai koncentrációs táborokról.

 

Mindezek ellenére a szövetségesek rendkívül keveset tettek azért, hogy a zsidókat megmentsék a teljes pusztulástól és katasztrófától – konstatálja a The Guardian. Ezt a valóságot igazolja az 1943 márciusából származó dokumentum is, amelyben a brit kormány tagja Cranborne kijelentette, hogy a zsidókat nem kellene különleges esetként kezelni, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy Nagy-Britannia már így is túl sok menekültet fogadott be.

 

Fotó: teraz.sk

 

Hitlert titokban már megvádolták

 

A csehszlovák emigráns kormány is több mint 300 oldalas dokumentumot nyújtott át arról, hogy Adolf Hitlernek kulcsfontosságú szerepe volt a Csehszlovákiában tartózkodó náci egységek ellenőrzésében és irányításában.

 

Sőt, Hitler és a legközelebbi emberei ellen háborús bűnösség vádjával már a vádiratokat is előkészítették. Hitlert titokban háborús bűnösséggel vádolták 1944 végén azon az ülésen, amelyet a Háborús Bűntettek Kiderítésének Bizottsága hívott össze.

 

Ezután további lépéseket nem tettek az ügyben. Dan Plesch történész mindezt azzal magyarázza, hogy az amerikai külügyminisztérium félt, hogy a háború után a náci vezetők bírósági üldözésével rosszabbodhattak volna az Amerika és Németország közötti gazdasági kapcsolatok.

 

Fotó: tvnoviny.sk

 

Az anyagokat az USA kérésére nem hozták nyilvánosságra

 

1945 nyarán a koncentrációs táborok felszabadítása után a szövetséges hatalmak vezetői elfogadták a nürnbergi per eljárását, melynek során a Harmadik Birodalom 24 legfőbb vezetőjét elítélték.

 

Az említett anyagokat az Egyesült Államok kérésére a 40-es évek végén nem hozták nyilvánosságra, mivel Nyugat-Németország a hidegháború kezdete során az USA szövetségese lett, és a kommunizmus elleni harc a közös prioritásukká vált.

 

Az ENSZ dokumentumai Londonban, a Wiener Libraryben lesznek elérhetőek. A nagy érdeklődésre való tekintettel az érdeklődőket arra kérik, hogy amennyiben a dokumentumok tanulmányozását tervezik, előre egyeztessenek időpontot.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!