Európai települések, amelyeket határ vág ketté – alapos feldolgozás jelent meg a Kulturführer Mitteleuropa-ban.

 

A mai Ukrajna, illetve Szlovákiában lévő Kisszelmenc és Nagyszelmenc drámájáról, melyet a történelem hasított ketté, több riportban, illetve dokumentumfilmben beszámoltak már, de ne gondoljuk, hogy a határon átintegető rokonok története egyedülálló. Egy korábbi megrendítő film a határnyitás előtti időkből:

Nemrégiben jelent meg az Institut für den Donauraum und Mitteleuropa évente kiadott tematikus magazinja, a Kulturführer Mitteleuropa. A mostani, új füzet olyan településekkel foglalkozik a régióban, amelyeket államhatár oszt ketté. Két interjún és öt városportrén keresztül ismerhetünk meg konkrét történeteket.A szerkesztő Méhes Márton a következő szavakkal üdvözli az olvasót:

 

 hirdetes_300x300  

„Mi – érhető módon – általában magyar szemszögből közelítünk a XX. századi határ-átrendezések témaköréhez, ám Közép-Európában körülnézve hamar kiderül, mennyi más városnak és országnak is megvan a maga “Trianonja”.

 

Közel hozza a történelmet  

 

A várostörténetekben nemcsak az érdekes, hogy egy adott történelmi traumát miképpen éltek meg a városlakók, hanem hogy a traumát követően miként élnek a megosztott városokban az emberek, hogyan változott meg az életük, miképpen módosult a lakosság szerkezete vagy mennyire idomult az egyik oldal lakossága ahhoz az országhoz, amelybe került.

 

Ilyen például a Németország keleti felén fekvő Görlitz, illetve Zgorzelec, amely Lengyelországban található. A megosztott város lengyel részén alig maradt például német lakos. A két város együttműködésén jól meg lehet figyelni, miként működik, amikor két megosztott város ismét összekerül. Hiszen szabadok a határok, közösen pályáztak az Európa Kulturális Fővárosa címre is, bár nem nyerték el; számos egyéb együttműködés ugyanakkor működik köztük.

 

forrás: my-travelworld.de

 

A másik két város a Bosznia-Hercegovinában található Kostajnica és a Horvátországban lévő Hrvatska Kostajnica. Hosszú időn át voltak egységesek, de a bosnyák háború után két országba kerültek. Az egyik uniós tag, a másik pedig egy nagyon sok nehézséggel rendelkező országban található. A turizmusban és kulturális területen próbálnak együttműködni, például közös regattát tartanak minden évben. A lakosok közötti átjárás is teljesen természetes.

 

Ausztria és Csehország

 

Ausztriában és Csehországban is található két város. Előbbi északi részén Gmünd, míg a szomszédban České Velenice. Azért különleges a történetük, mert amikor még egy várost alkottak, akkor egy fontos vasúti csomóponttal rendelkeztek, később azonban az Ausztriához került, a pályaudvar viszont a csehszlovák oldalra. A megosztottság azóta eltűnt, hiszen a mindennapokat átszelő szoros együttműködés van közöttük.

 

České Velenice egy korábbi képen . forrás: fotohistorie.cz

 

A magazin még bemutatja a megosztott Nagylak történetét is. Hasonló, mint az osztrák-cseh várostörténetek. Amikor meghúzták a határt, akkor a román oldalra került az egykori város, a magyar oldalon pedig maradt a kendergyár. Összefoglalva, a kiadvány pillanatfelvételeket, esettanulmányokat mutat meg, nemcsak távlatból, hanem közelről is nézi a történelmet. Mindegyikben tetten érhető egy trauma, amit ha ki is bogoztak korábban, a mai generációnak cipelnie kell a terhét magával.

 

Hirado.hu
borítókép: wikimedia.org – A nagyszelmenci határátkelőhely

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!